неділя, 06 травня 2018 18:47

Український флот перейшов на систему класифікації кораблів НАТО

Український флот перейшов на систему класифікації кораблів НАТО
Військово-Морські Сили України перейшли на натівську систему класифікації кораблів / фото: Культурометр Одессы

Військово-Морські Сили Збройних Сил України перейшли на класифікацію кораблів за номером вимпела, яка прийнята багатьма військовими флотами світу.

Такий висновок можна зробити з оновлених бортових номерів кораблів та катерів ВМС, які зокрема можна було побачити 29 квітня, під час урочистостей з нагоди 100-річчя підняття Українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту, пише ukrmilitary.com.

Відповідно до такої класифікації кожен корабель отримує унікальний номер вимпела.

Сучасний номер складається з буквеної (префікс) та цифрової частини. Префікс вказує на клас корабля, наприклад F (Frigates) – фрегати (корвети), L (Landing vessels) – десантні, М (Minesweepers) – мінно-тральні та ін. Крім того кожній країні, що приєдналася чи приєднається до системи виділяються свої інтервали номерів, що гарантує їх унікальність.

Зокрема серед кораблів ВМСУ в Одесі з новими номерами: морське водолазне судно "Почаїв" – А701 (раніше U701), навчальні катери "Чигирин", "Сміла", "Нова Каховка" - А540, А541 та А542. Префіксом "А" (Auxiliary Vessels) позначаються допоміжні судна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відзначили 100-річчя українського військово-морського флоту

Серед інших кораблів ВМС – артилерійський катер "Скадовськ", малі бронекатери "Бердянськ", "Вишгород", "Лубни", "Кременчук" та "Нікополь" вже були з бортовими номерами типу P170, P175, Р179 – (Patrol). Вони також зберегли цифрові позначення від старих номерів ВМСУ типу U170, змінивши лише префікс.

Група офіцерів Військово-морських сил України, які вийшли 2014 року з окупованого Криму можуть покинути Україну. Про це вони повідомили у відкритому листі до президента України Петра Порошенка. Військові за 4 роки не отримали взамін втраченого майна на півострові нове житло на материковій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Український флот перейшов на систему класифікації кораблів НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути