Ексклюзиви
четвер, 20 серпня 2020 15:02

Україні - 29: із якими цікавинками пов'язане це число
10

24 серпня українці святкують День незалежності своєї країни. 2020-го Україні виповнюється 29 років.

Gazeta.ua підготувала добірку, з якими цікавинками пов'язане число 29.

29 - символ душі

У нумерології 29 є символом людської душі. Магія числа полягає в поєднанні протиріч - практичного мислення (2) і перемоги духовного над тілесним (9). Головний енергетичний меседж 29 - раціональний підхід до духовного.

29-річний українець очолив повстання

Автор: dnpr.com.ua
  Нестор Махно очолив повстання у 29 років
Нестор Махно очолив повстання у 29 років

У 29 років український політик та військовий Нестор Махно очолив самопроголошену республіку вільних хліборобів на території Запорізької та Дніпровської областей України. Під його головуванням були близько 7 млн осіб та повстанська армія. За справедливість та опіку українці називали його батьком. Махно був анархістом, виступав проти будь-якої влади в Україні та експлуатації праці народу.

Містичне 29 лютого

29 лютого - єдиний день, що випадає раз на 4 роки, цей рік називають високосним. У Шотландії 29 лютого жінка може запропонувати шлюб будь-якому чоловікові. Якщо відмовить, то має сплатити штраф.

Автор: 24tv.ua
  29 лютого називають Касіяновим днем
29 лютого називають Касіяновим днем

Крім того, ця дата овіяна містикою. Слов'яни називали 29 лютого Касіяновим днем. У народних легендах Київщини та Лівобережжя Касіян - це святий, який охороняє пекло. Зовні він похмурий і злий. 29 лютого Касіян приходить молитися до людей, тому заборонялося до сходу сонця відходити від дому, аби не завадити святому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це здобути свою цінність як держави

Офіційне закінчення молодості

Автор: censor.net.ua
  До 29 років українці вважаються молодими
До 29 років українці вважаються молодими

До 29 років українців офіційно вважають молодими. Про це йдеться в законопроєкті "Про основні засади молодіжної політики". Його ухвалила Верховна Рада у липні 2020-го. Раніше молоддю вважали осіб до 35. Скоротили вікові рамки, щоб не розпорошувати ресурси для вирішення питань великої кількості груп молоді різного віку. Можна вважати, що, за цим законом, Україна стала дорослою.

29 троянд

Автор: pixabay.com
  29 троянд дарували у знак відданості
29 троянд дарували у знак відданості

29 троянд означають клятву у вірності та любові на все життя. З давніх часів є звичай дарувати таку кількість квіток лише тій людині, якій хочеш довести вічну відданість. При цьому важливий колір квітів. Яскраві червоні бутони свідчать про вічне кохання. А от бліді відтінки - про дружбу. Такою мовою квітів активно користувалися у Вікторіанську епоху для таємного вираження почуттів, коли про них не можна було говорити відкрито.

29 врятованих із Бабиного Яру

29 людей змогли врятуватися з Бабиного Яру. Це урочище на околицях Києва, де нацисти масово вбивали євреїв та учасників українських підпільних рухів у 1941-1943 роках. За різними даними, там загинуло від 70 тис. до 200 тис. людей.

Автор: old.uinp.gov.ua
  Радянські військовополонені закопують розстріляних в урочищі Бабин Яр під наглядом есесівців
Радянські військовополонені закопують розстріляних в урочищі Бабин Яр під наглядом есесівців

"Нам із дітьми та цінностями наказали прийти на вулицю Лук'янівську до єврейського кладовища. Гітлерівці відбирали гроші та прикраси. Потім гнали до яру. У жінок виривали з рук немовлят і відкидали вбік, як дрова, де їх розстрілювали з автоматів і кулеметів. Завдяки тому, що я була всередині групи і сутеніло, я, не чекаючи того, коли почнуть розстріл, впала на землю, поклала під себе дитину. В цей час я почула гуркіт кулемета - і люди попадали на мене. У такому положенні я пролежала години дві, поки все стихло", - згадувала киянка Олена Книш під час допитів.

Перша кругосвітня подорож на дирижаблі

Автор: jnsm.com.ua
  Дирижабль "Граф Цеппелін" завершивши перший в історії повітроплавання кругосвітній переліт
Дирижабль "Граф Цеппелін" завершивши перший в історії повітроплавання кругосвітній переліт

29 серпня 1929 року у місті Лейхерст у США приземлився німецький дирижабль "Граф Цепелін", завершивши перший в історії кругосвітній переліт. За 21 день дирижабль подолав майже 34 тис. км із середньою швидкістю польоту 115 км/год. При цьому зробив лише 3 проміжні посадки у містах Фрідріхсхафене (Німеччина), Токіо (Японія) і Лос-Анджелесі (США).

29 кг пластику вбили кита

Автор: responsiblefuture.com.ua
  Кит з'їв 29 кг сміття
Кит з'їв 29 кг сміття

29 кг пластику знайшли іспанські екологи в шлунку 10-метрового кашалота, якого викинуло на берег країни. Зокрема він проковтнув пакети, сітки, каністру і мотки мотузки. Це стало причиною його загибелі. Тварина була не в змозі перетравити усе, що наїла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це розуміння сенсу існування народу

29 днів блокували ВР

Автор: tyzhden.ua
  Депутати 29 днів блокували ВР
Депутати 29 днів блокували ВР

2008 року представники фракцій Партії регіонів та КПУ 29 днів блокували трибуну Верховної Ради. Це рекорд. Депутати цих фракцій вимагали від на той момент спікера парламенту Арсенія Яценюка відкликати лист про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО. Завершилося блокування укладенням так званої антикризової коаліції

Пересопницьке Євангеліє переклали староукраїнською

Автор: 0532.ua
  Над  Пересопницьким Євангелієм працювали 5 років
Над Пересопницьким Євангелієм працювали 5 років

29 серпня 1561-го у Свято-Троїцькому монастирі на Волині, нині місто Ізяслав Хмельницької області, завершили роботу над Пересопницьким Євангелієм. Над книгою 5 років працювали ченці. Текст переклали з церковнослов'янської мови болгарської редакції на староукраїнську. Сторінки оформили в народному українському стилі.

З 1991-го українські президенти кладуть руку на Пересопницьке Євангеліє під час присяги на вірність народові України.

Сьомий рік Російська Федерація веде з Україною війну на виснаження. Крім анексії Криму і гібридної війни на Донбасі Москва застосовує цілий комплекс політичних, військових, дипломатичних, економічних і інформаційних дій, щоб гранично ослабити спротив нашої держави заганянню її в нову подобу Радянського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Україні - 29: із якими цікавинками пов'язане це число». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути