Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2013 10:47

Українці відзначають День Соборності і Свободи

Українці відзначають День Соборності і Свободи
Фото: tsn.ua

Українці у вівторок відзначають День Соборності і Свободи. Це державне свято, що символізує єдність українських земель, відзначається щорічно, починаючи з 1999 року, у відповідності до указу Президента.

Саме 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в єдину Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Соборності є тільки претензією на соборність - Корчинський

Однак єдиною Україна тоді пробула недовго: скрутне економічне і військове становище, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже за кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина.

Державі тоді не вдалося зберегти цілісність і незалежність, але акт злуки став реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації. Вперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількасот українців прийшли на міст Патона в Києві, щоб створити живий ланцюг у День Соборності

Хоча акт об'єднання 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. У цей день 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

У 2011 році відповідним Указом Президента України "Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят" День Соборності був об'єднаний з Днем Свободи, що раніше відзначався 22 листопада, і став носити назву "День Соборності і Свободи України".

Зараз ви читаєте новину «Українці відзначають День Соборності і Свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути