Ексклюзиви
понеділок, 04 січня 2021 13:47

Українці об'єдналися перед спільним ворогом - соціолог

Українці об'єдналися перед спільним ворогом - соціолог
Водночас проблема мови для людей в Україні ніколи не була першочерговою. Фото: pixabay

Об'єднуючим фактором щодо ставлення людей в Україні до Росії за останній період є спільний ворог.

Але війна для більшості громадян стала причиною проблем і незручностей, розповів генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, передає "РБК-Україна".

"Є невелика частина людей (13 відсотків), яка підтримує не тільки поліпшення відносин з Росією, а і її керівництво, але інших спільний ворог об'єднує", - сказав він, додавши, що також українців об'єднує певний антиавторитаризм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців виступають за візи з Росією - опитування

"Це скептичне ставлення до царів, гетьманів. Зрештою, це суттєво відрізняє нас від Росії. Українці не мають таких орієнтацій, як росіяни - бути великою нацією, наддержавою, втручатися в життя інших країн і впливати на всі світові процеси. Наприклад, у Росії позитивне ставлення до Сталіна - 52 відсотки населення. В Україні - 16 відсотків, хоча і це теж багато, на мою думку. Раніше ця різниця не була така велика", - додав соціолог.

За його словами, проблема мови для людей в Україні ніколи не була першочергова.

"Вона завжди на одній з останніх позицій. Крім того, люди не бачать в цьому проблеми, доки, наприклад, до них не змінюється ставлення через мову. Вона як повітря: люди дихають їм, тільки коли його не вистачає, коли відбувається забруднення, вони починають усвідомлювати, що це проблема", - сказав Паніотто.

Ставлення росіян до українців виявилося кращим, ніж ставлення українців до росіян. Про це свідчать результати опитувань Київського міжнародного інституту соціології - КМІС - і російського Левада-Центру. Зокрема в Україні у вересні 2020 року добре або дуже добре ставилися до Росії 42% українців, погано або дуже погано теж 42%, 16% не визначилися. У Росії добре або дуже добре ставилися до України 48% населення, погано або дуже погано - 43%, 9% не визначилися.

Зараз ви читаєте новину «Українці об'єдналися перед спільним ворогом - соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути