пʼятниця, 21 травня 2010 13:50

Україна повернулась у лоно Росії - французькі ЗМІ

Україна повернулась у лоно Росії - французькі ЗМІ

Підписана минулого місяця угода про продовження до 2042 року перебування Чорноморського флоту РФ у Криму знаменує собою повернення України в лоно Росії, пише L'Express.

Ледве вступивши на посаду президента, Віктор Янукович зайнявся тим, що "стер всі сліди перебування при владі свого попередника" Віктора Ющенка, відзначає видання.

"Ніщо не може зупинити відлигу в російсько-українських відносинах, і новий медовий місяць продовжився у понеділок у Києві, куди російський президент Дмитро Медведєв прибув з другим за місяць візитом", - продовжує газета.

Головною метою візиту було підписання серії двосторонніх угод про співробітництво та делімітацію кордону, а також вельми делікатного обговорення проекту злиття "Нафтогазу" і "Газпрома", запропонованого Москвою.

Як відзначає видання, в цьому питанні погляди Москви і Києва розходяться, що не заважає панувати ідилії. Віктор Янукович назвав цей проект нездійсненним, а міністр закордонних справ Костянтин Грищенко попередив, що країна не відмовиться від контролю над "Нафтогазом", повідомляє газета.

Україна ставить з ваганням до ідеї довірити своєму ненажерливому сусіду найважливіший економічний і дипломатичний важіль країни, адже 80% російського газу, який надходить для Європи, проходить по українських трубопроводах.

За словами експерта та директора Центру Росія-СНД при Французькому інституті міжнародних відносин Тома Гомара, такі надзвичайно швидкі політичні зміни пов'язані з газовим питанням, вони тим більше разючі, бо відбуваються "за мовчання Євросоюзу".

Як визнає Гомар, поділ України на дві частини - проєвропейську і проросійську - "багато в чому справа рук західних ЗМІ". Україна, на думку Гомара, - "це перехрестя": "Україна завжди піддавалася європейському, російському і навіть турецькому впливу. Але Росія, безсумнівно, є колискою країни", - цитує видання слова експерта.

Севастополь, де три чверті населення становлять росіяни, є символом історичного зв'язку Росії з Кримом, підкреслює видання. "Окрім того, Росія - головний козир України в момент, Європа коли зайнята заліковуванням ран після економічної і фінансової кризи", - відзначає газета.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Україна повернулась у лоно Росії - французькі ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути