середа, 07 липня 2021 22:53

Україна придбає криголам для антарктичних експедицій

  Україна придбає власний криголам. Фото: Deily
Україна придбає власний криголам. Фото: Deily

Україна купить науково-дослідницьке судно-криголам для українських антарктичних експедицій.

Кошти на покупку судна були передбачені для Міністерства освіти і науки на 2021 рік, однак їхня сума не уточнюється. Про це повідомили у пресслужбі МОН.

"Океанографічний криголам дозволить українським вченим після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а у перспективі – працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах Океану", - йдеться у повідомленні.

Власне судно необхідне насамперед українським полярникам, які щороку долають логістичні проблеми, щоб дістатися до станції "Академік Вернадський". З цією метою Україна змушена щороку фрахтувати іноземні судна в Антарктиду. Українські полярники раніше у розмові з з президентом України Володимиром Зеленським наголошували, що найбільшою потребою для них є власний криголам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перламутрові хмари: українські полярники показали фото й пояснили феномен

 

Сьогоднішнє рішення уряду є тільки початком процесу. Тепер його повинен затвердити комітет Верховної Ради з питань бюджету і тільки після цього стане можливим придбання судна. Однак у МОН висловили сподівання, що українські полярники вже цьогоріч вирушать на крижаний континент на власному судні під прапором України.

В Антарктиді українські полярники станції "Академік Вернадський" відібрали зразки скелета та м'яких тканин кита, щоб провести радіовуглецевий аналіз. Ці останки знайшли зимівники ще першої української експедиції 1996 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна придбає криголам для антарктичних експедицій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути