Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 11:33

Угорські вчені винайшли собачий перекладач

Група вчених з Університету Етвеша Лоранда в Угорщині стверджує, що їй вдалося розробити комп"ютерну програму для перекладу собачого гавкоту. Дослідники на чолі з Ксабой Молнаром проаналізували за допомогою своєї розробки більше 6 тисяч записів з гавкотінням 14 угорських вівчарок, який вони видають в шести різних ситуаціях, пише The Daily Mail.

Завдяки серії експериментів дослідники з"ясували, що комп"ютер здатний розрізняти, на що реагує пес: на незнайомця, на бійку, прогулянку, самоту, на м"яч або гру. Гавкіт фіксували на плівку, а потім переводили в цифровий формат. Після цього комп"ютер за допомогою програми вивчав відмінності в записах.

У 43% випадків комп"ютеру вдалося правильно розпізнати ситуацію. Хоча це не дуже високий показник, він набагато кращий, ніж при розпізнаванні людської мови, говорять дослідники. Особливо успішно комп"ютер визначав ситуації з "бійкою" і "незнайомцем", а найгірше пізнавав гавкіт під час гри.

Результати дослідження з"явилися в журналі Animal Cognition. Учені вважають, що залежно від емоційного стану пса його гавкіт звучить по-різному. Крім того, дослідники провели друге випробування, в ході якого комп"ютер повинен був упізнати конкретного собаку за її гавкотом.

Програма вірно ідентифікувала собаку в 52% випадків, що знову ж таки набагато краще, ніж у роботі з людьми. Це дає змогу вважати, що існують індивідуальні відмінності між гавкотом різних тварин, нехай навіть люди не здатні їх розрізняти. Тепер група дослідників має намір порівняти гавкіт різних порід собак, щоб встановити їхні загальні особливості, повідомляє NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «Угорські вчені винайшли собачий перекладач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути