вівторок, 11 березня 2008 12:42

Учені розкрили таємницю древніх майя

Древні майя, що населяли Мексику й Центральну Америку, використовували надзвичайно стійкий пігмент блакитного кольору для прикрашання скульптур, посуду й для створення фресок. Пігмент зберігся на багатьох археологічних знахідках, що дійшли до нашого часу, але його склад і спосіб одержання до останнього часу залишався загадкою для вчених.

Відомо було лише те, що блакитний колір надає барвник індиго, до складу входить також мінерал палигорскіт.

Група археологів і фізиків зі США опублікувала в останньому номері журналу Antіquіty результати дослідження, у якому описаний спосіб одержання пігменту. Припущення вчених засновані на даних скануючої електронної мікроскопії та рентгенівської спектроскопії з енергетичною дисперсією.

Древні майя одержували пігмент шляхом змішування індиго й палигорскіту з камеддю (смолою дерев) і подальшим повільним нагріванням отриманої суміші над відкритим вогнем, або ж додаванням у палаючу камедь суміші індиго та палигорскіту, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені розкрили таємницю древніх майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути