середа, 30 березня 2011 18:37

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Вчені закликають українців не панікувати через йод з аварійної японської АЕС

Вчені закликають українців не панікувати через йод з аварійної японської АЕС

Українські вчені запевняють, що в українців немає підстав для паніки у зв'язку з фіксацією радіоактивного йоду з японської АЕС Фукусіма-1 на території Україні.

"На щастя, підстав для паніки у нас немає", - сказав заступник генерального директора Центру радіаційної медицини Дмитро Базіка на прес-конференції в середу, відповідаючи на запитання про те, як українцям реагувати на повідомлення, що з'явилися в пресі про те, що в Україні зафіксовано наявність йоду-131, який прийшов з Японії.

"Ситуація з Україною зараз приблизно така ж, як була з Японією в 1986 році (рік чорнобильської катастрофи). Оскільки від України до Японії така ж відстань, як і від Японії до України", - сказав Базіка.

За словами вченого, викиди радіоактивного йоду на реакторі атомної станції Фукусіма-1 "в десятки разів менше, ніж ті, що були в Україні".

Як повідомлялося, видання Фокус повідомило з посиланням на Держінспекцію ядерного регулювання про офіційну реєстрацію на території України наявності слідів йоду-131 з аварійної АЕС Фукусіма-1. У мікроскопічній мінімальній вимірюваній концентрації йод-131 був зафіксований ще 27 березня.

Зараз ви читаєте новину «Вчені закликають українців не панікувати через йод з аварійної японської АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути