вівторок, 29 травня 2007 15:47

Учені відімкнули ген, що вбиває нейрони головного мозку

Американські учені добилися значного поліпшення пам"яті і здібності до адаптації у піддослідних мишей, відімкнувши у тварин ген, що відповідає за загибель нейронів головного мозку.

Співробітники медичного центру Техаського університету вивели генетично модифікованих гризунів, у яких можна було блокувати функції гена під назвою CdK5. Вважається, що кодований цим геном ензим пов"язаний з поряд нейродегенеративних захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера.

Спроби вивести мишей, у яких даний ген був відсутній повністю, закінчилися невдачею.

Не дивлячись на це, відключення гена у дорослих мишей не тільки не привело до їх загибелі, але і помітно підвищило їх інтелектуальні здібності.

У 1999 році співробітники Прінстонського університету вивели мишей-вундеркіндів, змінивши структуру гена NR2B, який відповідає за формування асоціативної пам"яті.

На думку учених, результати цих досліджень можуть з часом привести до появи ліків, які дозволять поліпшити пам"ять без генетичних маніпуляцій. Крім того, виборче відключення одного з двох генів-антагоністів теоретично дозволяє моделювати пам"ять і здібності до асоціативного мислення залежно від потреб терапії. Препарати з такою дією можуть значно полегшити лікування пост-травматічеськіх розладів, депресії, синдрому відміни алкоголю і наркотиків, і т.д., повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Учені відімкнули ген, що вбиває нейрони головного мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути