вівторок, 12 лютого 2008 15:11

Учені винайшли препарат від стомлення м"язів

Втома м"язів після тривалого фізичного навантаження викликана надмірним проникненням кальцію в м"язові клітини. До таких висновків дійшли дослідники з Колумбійського університету (Нью-Йорк). Більш того, їм вдалося знайти засіб, що ліквідовує "протічку", що помітно підвищило витривалість лабораторних мишей.

Довгий час вважалося, що стомлення і хворобливість м"язів після фізичного навантаження викликані накопиченням молочної кислоти. Проте останніми роками фізіологи засумнівалися в даній теорії. Щоб пролити світло на це питання, учені під керівництвом Ендрю Маркса вивчали стан м"язів у мишей після тритижневого фізичного навантаження (щоденне плавання протягом декількох годин) і у спортсменів після трьох днів інтенсивної їзди на велосипеді.

З"ясувалося, що стомлення м"язів після фізичного навантаження супроводжувалося зміною хімічної структури так званого ріанодінового рецептора, що грає важливу роль в скороченні м"язів. Цей процес викликав появу невеликої "течі" в клітинній оболонці (мембрані), завдяки якій кальцій починав безперервно поступати всередину м"язової клітки. В результаті відбувалося помітне зменшення сили м"язів і, одночасно, активувався фермент, що ушкоджує м"язові волокна.

Марксу і його колегам також вдалося знайти засіб, здатний ліквідовувати "течу", зупинивши надходження кальцію, - препарат під назвою S107. Миші, що отримували ці ліки, довше залишалися енергійними і могли витримувати великі фізичні навантаження, повідомили дослідники. Передбачається, що S107 зможе блокувати відчуття м"язової втоми і у людей. На думку учених, цей препарат може виявитися особливо актуальним для боротьби з хронічною втомою при серцевій недостатності.

Раніші дослідження показали, що виражене знесилення у пацієнтів з цим захворюванням - іноді вони не в змозі встати з ліжка або почистити зуби - також супроводжується "протічкою" кальцію. Проте на відміну від спортсменів, у людей з серцевою недостатністю цей процес є незворотнім.

У найближчих планах учених - протестувати препарат S107 на пацієнтах з серцевою недостатністю. У випадку якщо експерименти виявляться успішними, препарат може поступити в продаж через декілька років, вважають фахівці, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Учені винайшли препарат від стомлення м"язів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути