четвер, 24 липня 2008 12:48

Учені зняли процес народження білого кита (ФОТОРЕПОРТАЖ)
10

У акваріумі (VancouverAquarium) Ванкувера в Канаді дванадцятирічна мама-кит Куїла (Qila) народила свого первістка важкоатлета.

Камера зобразила, як китеня з"явився на світ "ногами", тобто хвостом вперед. Це перше китеня, що народилося в неволі в акваріумі Ванкувера. Його зріст при народженні був 1,35 метри. Вага - близько 50 кілограмів.

Кити народжуються в сідничному передлежанні. Це означає, що кит-дитинча народжується "хвостом вперед". Таким чином, плід максимально довго забезпечується харчуванням і киснем за допомогою пуповини.

Білуха Куїла теж вперше стала мамою. Вона тільки вчитися управлятися з малюком, хоча водному ссавцеві багато в чому допомагають інстинкти.

Співробітники акваріума мають намір зафіксувати на фотоплівку всі віхи розвитку маленького кита. Вони вже, до речі, визначили, що це дівчинка. Учені вже зафіксували "переговори" між матір"ю і дитиною - звуки, якими обмінюються Куїла і новонароджена білуха. Докладному фотопротоколу буде підданий і процес годування.

А поки фахівці відзначають, що дитинча добре їсть, багато спить, як і личить немовлятам. Після активного плавання, малюк відпочиває на поверхні. З моменту народження пройшло вже три тижні, і мати і дитинча відчувають себе відмінно, повідомляє Топньюз.ру.

У ссавцям немовлята народжуються головою вперед. Але, уявіть собі, що було б, якби при тривалих пологах немовляті довелося б зробити перший вдих під водою. Це загрожувало б неминучою загибеллю. Природа вирішила цю задачу - у китів все влаштовано не так, як у інших ссавців.

Зараз ви читаєте новину «Учені зняли процес народження білого кита (ФОТОРЕПОРТАЖ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути