Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2008 17:25

Учені створили базу даних всіх живих істот Землі

Учені створили Енциклопедію Життя - базу даних, яка міститиме інформацію про всі види рослин, тварин, грибів і бактерій, що живуть або жили на Землі. Офіційно проект буде представлений публіці в четвер

Натхненником всеосяжного інтернет-проекту став біолог з Гарвардського університету Едвард Вілсон. Він і його колеги оголосили про створення бази даних всіх живих істот в травні минулого року. В четвер Вілсон представить перші 30 тисяч сторінок, що містять інформацію про 30 тисяч видів. У найближчі десять років в Енциклопедії Життя повинно з"явитися ще понад 1,5 мільйонів сторінок.

Перші 30 тисяч сторінок містять короткі відомості переважно про риб, земноводних і рослини. Для того, щоб читачі могли оцінити об"єм інформації про кожен вид, автори проекту представлять 24 еталонних сторінки. Зокрема, вже готові повні статті про бліду поганку, сапсана, помідор і картоплю.

Спеціально розроблені алгоритми відбирають необхідні відомості з численних мережевих баз даних, наукових статей і інших джерел інформації, обробляють їх і приводять до стандартного вигляду. В майбутньому автори планують включити в Енциклопедію всю можливу інформацію про кожен вид: фотографії, послідовність ДНК, еволюційні дерева і навіть записи пісень для сторінок про птахів.

Творці Енциклопедії Життя спробували зробити її зручною як для фахівців, так і для звичайних користувачів. Спеціальна кнопка дозволяє встановити необхідний рівень деталізації викладу.

Автори проекту запрошують до співпраці фахівців в різних областях. Крім того, всі охочі можуть допомогти проекту, присилаючи цікаві матеріали. Тобто, поповнення Енциклопедії Життя проводитиметься частково за принципом Вікипедії.

Енциклопедія Життя - не перша спроба створення бази даних такого роду. Всі попередні проекти провалилися. Едвард Вілсон брав участь в декількох невдалих спробах і вважає, що у Енциклопедії Життя є всі шанси на виживання. Вілсон сподівається на сучасні технології пошуку інформації і численні наукові бази даних, що дозволяють дізнатися майже все що завгодно, пише газета TheNew YorkTimes.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили базу даних всіх живих істот Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути