середа, 27 лютого 2019 03:28

У яких продуктів найбільший термін придатності

У яких продуктів найбільший термін придатності
Деякі продукти можна довго зберігати. Фото:infokava.com

Деякі звичні або улюблені багатьма продукти можуть залишатися свіжими чи їстівними більше 5, 10, а іноді і 20 років.

Є продукти, які виявилися практично "безсмертними", - пише "Всвіті".

1. Розчинна кава

Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі, на виробництво розчинної кави йде майже половина зелених плодів. З гранулами все буде в порядку при зберіганні від 2 до 20 років. Набагато менше зберігаються обсмажені зерна: цільні – від 6 місяців до 3 років, мелені – від 3 місяців до 2 років. Особливо ретельно каву потрібно берегти від вологи і високих температур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія годує Крим зіпсованими продуктами

2. Сушені яблука

Яблучні чіпси – корисний і смачний варіант перекусу. Вони "проживуть" без втрати смаку 6-12 місяців при кімнатній температурі в помірному кліматі. При цьому існує думка, що шматочки яблук будуть цілком їстівні й через 3 роки.

3. Екстракт ванілі

Чистий екстракт ванілі, в якому міститься значна кількість спирту, можна використовувати невизначено довгий термін. Тільки потрібно, щоб пляшечка була щільно закрита і стояла в шафі, куди не проникає світло. При цьому імітація ванільного екстракту зберігається тільки 5 років.

4. Чай

Якісний листовий чай у заводській упаковці може без проблем залишатися придатним 1,5-2 роки при зберіганні в темному, прохолодному і сухому місці. Приблизно такий самий "термін життя" упакетиків. Але не кладіть чай до морозильної камери – може з'явитися конденсат.
При правильному зберіганні після закінчення 2 років заварка навряд чи зіпсується, але поступово почне втрачати аромат і смак. До речі, вважається, що деякі сорти пуеру стають максимально смачними тільки через 60 років після збору.

5. Галети

Галети – сухе хрустке печиво, основні інгредієнти якого – вода і борошно. У різних країнах вони є складовими солдатських пайків, використовують у довгих туристичних походах і на флоті, де через вологість швидко псується звичайний хліб. Галети легкі, містять досить багато калорій і можуть залишатися їстівними 20-30 років. І з ними можна зробити багато страв – від бутерброда до десерту і "начинки" для супу.

6. Бульйонні кубики

Складно повірити, але бульйонні кубики з'явилися ще в XVIII столітті. Сьогодні їх роблять із суміші зневоднених овочів, м'ясного або овочевого бульйону, солі, жиру, глутамату натрію і ряду спецій. Завдяки такому складу з ними нічого не станеться за 2 роки. Далі все буде залежати від зовнішнього вигляду і запаху після відкриття упаковки. Теоретично можна спробувати зробити бульйон і з кубиком "старшим" 5 років.
Мандрівники особливо цінують бульйонні кубики за "багатозадачність". Адже приправу можна використовувати як основу для супу, додавати до м'яса, макаронів, овочів або рису.

7. Горох

Сушений горох стане в нагоді для супу, каші або гарніру. Його можна покласти у звичайному пакеті в шафу і забути практично на 5 років. Але він може зберігатися 2 десятиліття і більше, якщо лежить в герметично закритому контейнері, у вакуумній упаковці або зпоглиначем кисню.

8. Кукурудзяний крохмаль

Крохмаль використовується для приготування пудингів, соусів, кремів і багато чого іншого. І він може залишатися свіжим довгі роки, якщо буде стояти на темній полиці. Упаковка повинна бути надійно закрита, щоб всередину не проникали волога і пил.

9. Ліофілізовані продукти

Ліофілізація в харчовій промисловості – це висушування заморожених продуктів у вакуумі. Завдяки їй практично не змінюється аромат, вміст поживних речовин і форма їжі. Але найголовніше – значно збільшується термін придатності без використання консервантів. Наприклад, багато хто любить заморожену полуницю, але її краще з'їсти максимум через рік. А після сушки в вакуумі вона буде як свіжа через 10- 15 років, іноді навіть довше.
Ще один хороший приклад – сир. Щойно куплений чеддер пролежить у холодильнику максимум тиждень, а після ліофілізації він збережеться на цілих 10 років. До речі, їжу при такому заморожуванні можна їсти у чистому вигляді (як снек) і додавати при приготуванні страв.

10. Харчова сода

Соду використовують у найрізноманітніших областях – від кулінарії і прибирання до піротехніки і медицини. Іноді на пачці вказується термін придатності від виробника (12 місяців), але в сухому місці сода може простояти десятки років. І це ніяк не відіб'ється на її якості.
Пеммікан – традиційна їжа північноамериканських індіанців. В її основі висушене і подрібнене на порошок м'ясо та розтоплений жир. А також ягоди (журавлина, чорниця, вишня тощо) Та іноді спеції.

11. Пеммікан

Залежно від складу пеммікан зберігається від 1 до 5 років, а в замороженому вигляді, ймовірно, може бути їстівним набагато довше. У нього висока енергетична цінність і мала вага. Це допомагало страві кілька століть залишатися в раціоні військових і полярних експедицій. Сьогодні його обирають туристи і мисливці для тривалих походів.

Ізраїльські вчені вигадали технологію для створення яблучного порошку з відбракованих фруктів.

Зараз ви читаєте новину «У яких продуктів найбільший термін придатності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути