Ексклюзиви
четвер, 29 квітня 2010 08:56

У Таїланді опозиціонери спробували взяти штурмом військову базу

У Таїланді опозиціонери спробували взяти штурмом військову базу
У Таїланді "червоносорочечники" намагалися захопити військову базу, розташовану неподалік від міжнародного аеропорту Бангкоку. Солдати дали їм відсіч: спочатку за допомогою сльозогінного газу, а потім відкрили вогонь. Як стверджує командування, це було зроблено з метою самозахисту. В результаті обстрілу одна людина загинула, 18 людей отримали поранення.

В даний час демонстранти відступили до свого табору, розташованому в центрі Бангкоку. Армійські підрозділи оточили всі прилеглі вулиці і перекрили під'їзди до цього району. Військове командування Таїланду стурбоване повідомленнями про те, що солдати переходять на сторону опозиції. Як повідомлялося раніше, протести опозиції проти чинного уряду тривають вже близько двох місяців, в ході зіткнень загинули, щонайменше, 27 осіб, близько 1000 - отримали поранення.

У минулу п'ятницю лідери опозиції Таїланду запропонували прем'єру "розформувати палату представників рівно через 30 діб". Маніфестанти кажуть, що "будуть продовжувати боротьбу до перемоги навіть, якщо доведеться пролити кров".

Табір опозиції розташований на території в три квадратні кілометри. В ньому встановлено намети, місця для відпочинку, імпровізована сцена, магазини. Практично по всьому периметру зведені барикади з автомобільних покришок і гострих бамбукових палиць, висотою більш ніж у два метри. Всі під'їзди заблоковано вантажівками та пасажирськими автобусами. Маніфестанти цілодобово несуть чергування, охорона має при собі рації і постійно координує дії. За спостереженнями, кількість активістів становить більше 60 тисяч осіб. Крім того, опозиція заявляє, що в провінціях "чекають відмашки нові сили". Влада вважає, що "червоносорочечникам" у плануванні акції допомагають опальні генерали і військові пенсіонери.

10 квітня урядові війська зробили спробу розігнати демонстрантів, проте "червоносорочечники" чинили запеклий опір. В результаті загинули 25 осіб, понад 870 отримали поранення. Ситуація загострилася 22 квітня, коли невідомі обстріляли з гранатомета станцію метро "Саладаенг". Тоді загинули три осолби, близько 80 отримали поранення. Зараз центральні вулиці міста пустують. У діловому центрі розквартировані 10 тисяч військових і поліцейських, всі вони знаходяться в бойовій готовності.

Опозиція продовжує маніфестації в Бангкоку з 12 березня, на початку квітня "червоносорочечники" передислокували сили на туристичний центр. Закрито найбільші магазини, понад 20 готелів. Збитки бізнесу вже перевищили суму в 1,5 мільярди доларів.

Вести
Зараз ви читаєте новину «У Таїланді опозиціонери спробували взяти штурмом військову базу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути