Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2009 12:44

У США сказали, яким буде світ після кризи

У США сказали, яким буде світ після кризи
В Інституті США та Канади РАН пройшла презентація доповіді "2025 рік. Світ після кризи", підготовленої Національною розвідувальною радою США.

Згідно з доповіддю національної розвідувальної ради США, вже до 2025 року на провідні позиції в світовій економіці вийдуть Китай та Індія. До них, ймовірно, приєднається і Росія. Втім, в крайніх випадках можливі й негативні явища на зразок розвитку авторитаризму.

Китай та Індія займуть перші позиції

На думку авторів доповіді, Росія зіштовхнеться з серйозними труднощами, які можуть призвести до створення "націоналістичної авторитарної держави і навіть закінченої диктатури". З іншого боку, вона може вийти з економічних труднощів сильнішою і впливовішою, з плюралістичною політичною системою.

У доповіді вказується, що найближчими роками на світ чекає безпрецедентне "перенесення багатства та економічного впливу із заходу на схід". Автори приходять до висновку, що в 2025 році вісімка провідних економік виглядатиме так: США, Китай, Індія, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Росія.

Окремий фрагмент доповіді, озаглавлений "Російський шлях: бум або невдача", містить прогноз подальшого розвитку Росії. "Росія має потенціал для того, щоб в 2025 році стати багатшою, могутнішою та упевненішою в собі", - відзначають автори, втім, тут же роблячи обмовку, що для реалізації економічного потенціалу Росії існують "численні перешкоди". Серед них автори називають "брак інвестицій в енергетичний сектор, у вузькі місця інфраструктури, деградуючу освіту та громадську охорону здоров"я, недорозвинений банківський сектор, злочинність та корупцію".

Доповідь складена національною розвідувальною радою США, що формально має неурядовий статус.

Американці передбачили зростання впливу Росії

В цілому доповідь складена в досить м"яких тонах, на відміну від аналогічних аналітичних оглядів часів Джорджа Буша. Дана особливість є віддзеркаленням поліпшення відносин між Росією та США. На зустрічі двох міністрів закордонних справ 6-7 березня Сергій Лавров та Хіларі Клінтон натиснули на символічну кнопку "перезавантаження" російсько-американських відносин.

Прогнози ж щодо виходу східних країн на провідні позиції в світовій економіці вже підтверджуються поточною ситуацією. Влітку 2008 року аналітичне агентство Global Insight вже заявляло, що Китай вийде в 2009 році на перше місце з виробництва промислових товарів, обігнавши нинішніх лідерів - США. Втім, це було ще до початку фінансової кризи. Більш показовими можуть бути цифри зростання ВВП в 2009 році. На думку прем"єр-міністра країни Вень Цзябао зростання складе 8%. Всесвітній банк дає помірнішу оцінку - 6,5%. Проте з урахуванням того, що на більшість країн світу цього року чекають не зростання, а спад, навіть остання цифра свідчить про економічну потужність країни.

За матеріалами Topnews, Коммерсант

Зараз ви читаєте новину «У США сказали, яким буде світ після кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути