субота, 10 червня 2006 10:54

У Севастополі з дна Чорного моря підняли німецький військовий літак

Німецький літак "Дорнье Do-24Т" часів Великої Вітчизняної Війни був піднятий з дна Чорного моря біля Севастополя. Про це розповіли в прес-службі Міноборони.

Його підняли з дна в результаті експедиції по пошуку затонулих військових об"єктів часів Великої Вітчизняної війни науково-виробничим підприємством "Державний океанаріум" спільно з Центральним музеєм Збройних Сил України

Літак знаходився під водою на глибині 68 метрів. В результаті операції вже дістали фрагменти фюзеляжу, хвостовій частині і кабіна. На теперішній час здійснюються роботи з підйому інших частин літака.

Після проведення реставраційних робіт апарат буде розташований в експозиції філіалу Центрального музею Збройних Сил України - Військово-морському музейному комплексі "Балаклава" (Севастополь).

Тримоторний літак "Do-24Т", що відноситься до морської авіації, використовувався на Чорному морі з травня 1942 року в складі командування "Варна" для розвідки, а також ескорту конвоїв до Одеси і Севастополя. З лютого 1943 року літаки "Do-24Т" використовувалися для забезпечення Кубанського угрупування німецьких військ військовим спорядженням. Під час наступу радянських військ на Крим "Do-24Т" здійснювали постачання і евакуацію військ.

Літак "Do-24Т" мав розмах крила 27 метрів, довжину 22 метри, висоту - 5,75 метрів. Вагу порожнього літака складала 9,4 тис. кілограм, максимальна злітна вага - 16-18 тис. кілограмів. На висоті 3000 метрів літак міг розвинути максимальну швидкість в 140 кілометрів на годину, а дальність польоту складала 2900 кілометрів. Екіпаж літака складався з 4 - 5 чоловік. На озброєнні "Do-24Т" були два 7,9-мм кулеметів MG-15, 20-мм гармати MG-151/20. Всього було випущено до 200 літаків такого типу, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «У Севастополі з дна Чорного моря підняли німецький військовий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути