четвер, 23 квітня 2009 09:15

У Росії судитимуть за плюндрування НКВС і КДБ?

У Росії судитимуть за плюндрування НКВС і КДБ?
Держдума Росії збирається ухвалити законопроект "Про протидію реабілітації на території незалежних держав - колишніх республік Союзу РСР нацизму, нацистських злочинців і їхніх посібників" і внести поправку до КК РФ про кримінальну відповідальність за такі діяння. Передбачається, що як російських, так і іноземних громадян чекатиме у такому разі від 3 до 5 років позбавлення волі.

Вперше з ініціативою про кримінальну відповідальність за заперечення ролі СРСР в перемозі над фашизмом в лютому 2009 року виступив глава російського МНС Сергій Шойгу. Законопроект, підготовлений "Єдиною Росією", буде внесений на розгляд Держдуми перед Днем Перемоги 9 травня. Напередодні проект був представлений на засіданні спеціального круглого столу.

Як стало відомо, на відповідну поправку в КК вже є позитивний відгук Верховного суду. В поправці передбачається карати, зокрема, за публічне спотворення вироку Нюрнберзького трибуналу, допущене "з метою повної або часткової реабілітації нацизму".

Каратися буде також оголошення злочинними дії країн - учасниць антигітлерівської коаліції. Таким чином, під КК підпадатиме те, що відбувається зараз в країнах Балтії і в Україні, де дії силових органів СРСР (НКВС, КДБ) оголошуються злочином. Тепер за це передбачається давати до трьох років в"язниці. Якщо ж подібне виходитиме від посадової особи або з використанням ЗМІ, термін виросте до п"яти років. Крім того, потрібно буде заплатити штраф від 100 до 500 тис. рублів.

Якщо закон буде ухвалений, для відстежування порушень в цій сфері створять спеціальний орган - Громадська комісія. Формувати його будуть спільно президент Росії, парламент і Громадська палата.

Висновки комісії вважатимуться рекомендаційними, але обов"язковими для розгляду держорганами. Іноземця, якого комісія визнає причетним до реабілітації нацизму, не пускатимуть на територію РФ, а якщо він все ж таки сюди проникне, то його судитимуть за російськими законами.

Такі ж каральні заходи чекають і росіян. Партії, громадські рухи і ЗМІ, помічені в реабілітації нацизму, отримуватимуть попередження від Генпрокуратури.

Республіки колишнього СРСР, які переглядають підсумки Другої світової війни на свій розсуд, каратимуться на дипломатичному рівні, який припускає висилку послів і повний розрив дипвідносин. Новий законопроект припускає і заборону, що накладається на діяльність деяких іноземних організацій на території РФ.

За матеріалами: Независимая газета, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У Росії судитимуть за плюндрування НКВС і КДБ?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути