понеділок, 03 липня 2017 19:16

У перших лавах шукачів притулку в Іспанії українські біженці

У перших лавах шукачів притулку в Іспанії українські біженці
Вихідці з Криму та Сходу України виявились, разом із сирійцями та венесуельцями, головними шукачами притулку в Іспанії. Фото: Eva.ru

Вихідці з Криму та Сходу України виявились, разом із сирійцями та венесуельцями, головними шукачами притулку в Іспанії.

Про це повідомляє DW.

За даними, оприлюдненими наприкінці червня МВС Іспанії, у 2016 році з проханням про надання політичного притулку у цій країні звернулися загалом 15700 іноземців. З них майже 4 тисячі - венесуельці, близько 3 тисяч - сирійці та 2 570 - громадяни України. Що стосується українців, то мова йде здебільшого про біженців з анексованого Росією Криму та з зони бойових дій на Донбасі, які більше не можуть проживати у рідних домівках через загрози життю.

Юрист Хуан Мануель Андрадес, який представляє громадську комісію допомоги біженцям, пояснив, що в Іспанії є два типи притулку, який надається іноземцям. По-перше, притулок жертвам свавілля. Він надається особам, які безпосередньо постраждали від репресій політичного чи релігійного характеру, від переслідування за расовою, національною ознакою або через свою сексуальну орієнтацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженцям з Донбасу влаштовують незаплановані перевірки

Другий вид притулку, за словами Андрадеса, називається "допоміжним захистом". На нього можуть розраховувати особи, які, хоч і не є жертвами свавілля, але не можуть повернутися на батьківщину через військовий конфлікт або через інші обставини.

"Їхала до Іспанії через Україну та інші країни автобусом, а після того, як подала заяву до місцевої імміграційної служби, чекала на її рішення декілька місяців", - розповіла Оксана, 50-річна жителька окупованої території Луганської області.

Жінка попросила не розголошувати її прізвище і пояснила, що іспанці не один день розпитували про мотиви, що змусили її залишити країну. Оксані довелось розповідати про війну і поневіряння та надати не тільки документи з пропискою, але і власну фотографію на тлі зруйнованої війною рідної хати.

Депутат Європарламенту від Польщі Яцек Саріуш-Вольський заявив, що Польща прийняла 1,4 мільйона біженців із України.

Зараз ви читаєте новину «У перших лавах шукачів притулку в Іспанії українські біженці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути