Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2012 13:59

У Пересопниці лицарі штурмували княжу садибу
21

На Рівненщині відкрився фестиваль “Русь Пересопницька”
Фото: Фото: Олена Власова

2 червня на Рівненщині відкрився фестиваль "Русь Пересопницька". До музею Першокниги в селі Пересопниця з'їхалися реконструктори, співаки, народні майстри та археологи.

"Туристів у перший день приїхало менше, ніж очікували – переважно рівняни на своїх машинах. Тому торг іде не дуже, - зізнається Алла Миколаївна, яка продає гарячі пироги на ярмарковому полі за історико-архітектурним комплексом. – Мабуть, розчарувала погода, бо всю суботу дме сильний і холодний вітер, от-от піде дощ. Але до вечора людей назбирається, бо обіцяли вогняне шоу та відтворення середньовічного весілля".

Біля входу до музею-пантеону грають волинські музиканти з клубу "Святий Грааль". Віктор Іщук "Сільвер" вбрався в шотландський національний однострій – кілт, берет, домоткану сорочку та саморобні черевики. Біля нього наспівують подруги Дана та Аврора в середньовічних сукнях.

"Граю на волинці, гуслях, флейті та кельтській арфі. Вмію і сам робити музичні інструменти, - каже чоловік. – Мені ближче до душі шотландська культура. Залюбки їжджу по фольк-фестивалях, коли запрошують".

Лицарі з київського клубу історичної реконструкції "Вівериця" розважають глядачів показовими боями. Спершу штурмували дерев'яну княжу садибу – перелізли через стіни і билися між собою на мечах, списах та сокирах. Туристи фотографуються з ними на згадку, просять дати поміряти кольчугу.

"Кольчуга в середньому 7-10 кілограмів важить, шолом – ще 2-3 кілограми", - попереджає киянин Пилип Рассудін. Сам він ходить у червоній свиті та хутряній шапці - грає княжого дружинника ХІІІ століття. На шиї у нього висить металева гривна, як ознака статусу. В руках тримає лук та стріли.

"В реальному житті я - інженер, а дружина Катерина – викладач, кандидат філософських наук. Але вибираємося на великі ігри та турніри хоча б 2-3 рази на рік, - каже Пилип. – Якось були на реконструкції в Польщі, то познайомилися там з колегами з інших країн".

Подружжя реконструкторів Олег і Тетяна Вангородські грають бояр. Привезли з собою на фестиваль 6-річного сина Ярослава.

"Займаюся цим уже 10 років. Одяг пошила і прикрасила сама – на мені сукня з дикого шовку, тепла свита. Хустка прикрашена дробницею, а по обидві скроні висять кольти. То такі металеві прикраси, які слугували жінкам замість парфумів. В старовину у них вкладали ароматні ганчірки з маслами або трави", - розповідає Тетяна. Показує пошите вручну взуття з м'якої шкіри в середньовічному стилі.

2 червня рівненські, волинські та львівські археологи планували показати туристам, як ведуться розкопки. Однак їм завадив сильний дощ, який пройшов напередодні увечері – земля розмокла.

"Тому просто зібралися з колегами на форум – обмінялися досвідом і новинами: хто, що і де збирається шукати, - каже археолог Святослав Терський зі Львова. – Пересопниця – надзвичайно цікаве та перспективне місце для розкопок. Давньоруське місто було столицею удільного ранньофеодального князівства, вперше згаданого у літопису 1149-ого року".

"В суботу для глядачів підготували дещо особливе - постановку місцевої історичної легенди. Це весілля княжича Ярослава Галицького з княжною Ольгою Суздальською, - розповідає директор культурно-археологічного центру "Пересопниця" Микола Федоришин. – А упродовж неділі будуть виступи фольк-колективів, екскурсії музеєм та містечко майстрів, де туристи побувають на майстер-класах".

Поблизу місцевої Свято-Миколаївської церкви у день фестивалю також мали показати туристам музей-дзвіницю, але з невідомих причин перенесли відкриття на інший день.

Зараз ви читаєте новину «У Пересопниці лицарі штурмували княжу садибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути