вівторок, 21 квітня 2009 16:27

У Парижі ЮНЕСКО відкрило Всесвітню цифрову бібліотеку

У Парижі ЮНЕСКО відкрило Всесвітню цифрову бібліотеку
У паризькій штаб-квартирі ЮНЕСКО пройшла церемонія відкриття Всесвітньої цифрової бібліотеки(WDL) - унікального електронного сховища інформації, що забезпечує доступ до творів культури і архівів країн світу.

Безкоштовний архів, розміщений на інтернет-порталі wdl.org, включає не тільки книги і документи, але і музичні партитури, аудіозаписи, фільми, знімки, фотографії і архітектурні креслення. Так, в демоверсії проекту можна було ознайомитися з аудіозаписом інтерв"ю 101-річного сина американського раба, картою світу XVII століття і фотографіями Бразилії XIX століття.

Портал WDL доступний на семи мовах - англійській, арабській, іспанській, китайській, португальській, французькій та російській. Проте матеріали бібліотеки видаватимуться на декількох десятках мов світу. Пошук по архівах може здійснюватися по місцю, часу, темі документа, а також по його різновиду.

Нагадаємо, що проект був запущений чотири роки тому під егідою ЮНЕСКО. Його ініціатором став Джеймс Біллінгтон, історик-русист і директор Бібліотеки Конгресу. У проекті беруть участь 33 бібліотеки і архів, а також різні культурні установи з різних країн світу, включаючи Саудівську Аравію, Бразилію, Ізраїль, Уганду.

За матеріалами: ІТАР-ТАРС, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі ЮНЕСКО відкрило Всесвітню цифрову бібліотеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути