пʼятниця, 01 листопада 2019 14:57

"У НАТО беруть тих, хто туди стукається" - що Україна має зробити для членства в Альянсі

"У НАТО беруть тих, хто туди стукається" - що Україна має зробити для членства в Альянсі
Сергій Таран: найважливіше зараз - знайти політичну волю та чітко на весь світ заявити про своє бажання вступу в Альянс. Фото: obozrevatel

Північноатлантична рада НАТО на чолі з генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом 30 жовтня прибула до Одеси. В Україні делегацію зустрів віце-прем'єр-міністр із питань євроінтеграції Дмитро Кулеба. Вони дали спільну прес-конференцію.

Столтенберг анонсував запуск нової програми взаємодії НАТО з Україною. Вона має об'єднати існуючі сфери співпраці. Зараз Альянс працює з Україною в трьох форматах – комплексний пакет допомоги, річні національні програми і комісія "Україна - НАТО".

Також українська сторона заявила, що більше не планує подавати заявку на План дій щодо членства. Про це сказав Дмитро Кулеба. Вважає, що питання ПДЧ має бути технічним, а не політичним. І нам варто зосередитися на виконанні умов сумісності з НАТО, провівши відповідні реформи.

Наступного дня у Києві Єнс Столтенберг зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у рамках комісії "Україна - НАТО".

"Наша держава розташована на південно-східному фланзі Альянсу та є невід'ємною частиною євроатлантичного безпекового простору. Ми не лише споживач, але й багаторічний постачальник безпеки", - сказав Зеленський.

Столтенберг відповів, що Альянс високо цінує партнерство з Україною. І збільшить підтримку в Чорноморському регіоні через навчання, візити в порти та обмін інформацією.

Деякі дії нашої влади віддаляють членство України у НАТО. Маємо виробити чіткий державний курс на євроінтеграцію і притримуватись його.

Пояснює в інтерв'ю Gazeta.ua директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 49 років.

Які прозвучали головні сигнали від Столтенберга для України ?

- Найважливіший меседж Столтенберга полягає у тому, що наша дорога до НАТО не закрита. Усе залежить від дій України. Він наголошував на тому, що головне - воля народу і ніхто ззовні не може поширювати на неї свій вплив. Столтенберг говорив про подальшу співпрацю. Особливо у Чорноморському районі. Це - сигнал, як країні, так і владі. Наші лідери та чиновники мають показати, що Україна чітко притримується своєї євроатлантичної позиції. Готова робити конкретні кроки, щоб пришвидшити членство. Для підтвердження своїх намірів мало слів. Треба сформувати чіткий план, документально його затвердити. Наша позиція має бути підкріплена офіційною юридичною базою.

Попри слова скептиків, що в НАТО на нас не чекають, варто працювати у цьому напрямі. Столтенберг дав зрозуміти, що за бажання двері Альянсу для України відкриті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг із Верховної Ради звернувся до Росії

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба на брифінгу з генсеком НАТО заявив, що Україна не подаватиме заявку на План дій щодо членства, оскільки вважає чинною подану на Бухарестському саміті 2008-го. Чи дійсно нам не треба її подавати?

- Навпаки. Подати заявку дуже важливо. Наша попередня була анульована словами та діями Януковича 2010-го. Він офіційно відмовився від членства та говорив, що Україна хоче отримати нейтральний статус. У НАТО беруть тих, хто постійно туди стукається. Там ніхто не буде вгадувати наші бажання. Навіть просто висловити їх мало - треба задокументувати офіційно. Саме тому потрібно намагатись отримати ПДЧ. Результат залежатиме від нашої наполегливості, готовності змінюватись. Альянс зараз веде переговори з Північною Македонією та іншими країнами, які раніше і не мріяли стати частиною НАТО. Ми не гірші.

Українська влада зробила все, що могла, для зближення з Альянсом під час цього візиту?

- Зараз найголовніше - робити конкретні кроки, а не декларативні заяви. Наприклад, говорити про дати та програми. Цього на перемовинах було мало. Дуже неоднозначно можна сприйняти заяви голови комітету Верховної Ради з зовнішньої політики Богдана Яременка. Говорив, що Україна готова вивести усіх інструкторів НАТО зі своєї території, якщо того захоче Росія. Для Альянсу важлива консолідована думка усього суспільства. Тому їх теж насторожують слова деяких депутатів, що нам не варто ставати членом. Мовляв, західні країни все одно не чекають там на Україну. Такі речі псують наші євроатлантичні перспективи. Для НАТО важливо, щоб наміри були чіткі та незмінні. Поки не говоримо одним голосом про своє бажання вступу, його не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський поговорив зі Столтенбергом у вузькому колі

Міністр оборони України Андрій Загороднюк, який днями брав участь у зустрічі міністрів оборони держав-членів НАТО та його партнерів у Брюсселі, повідомив про досягнуту домовленість щодо нового формату взаємодії між Україною та НАТО. Про що ідеться?

- Представники Альянсу та України говорять, що це має об'єднати усі форми співпраці та тим самим покращити їхню ефективність. Що це означає на практиці, побачимо згодом. Але не варто сильно на цьому концентруватись. Можуть бути які завгодно нові програми - вони не замінять План дій щодо членства. Це - єдиний перевірений шлях, як Україна може стати частиною цієї організації.

Які ключові реформи потрібні для вступу України в НАТО?

- Найважливіше - знайти політичну волю та чітко на весь світ заявити про своє бажання. Зараз, попри закріплені положення у Конституції, деякі представники влади говорять про призупинення інтеграції. Коли займемо чітку позицію, у рамках двосторонніх перемовин із представниками Альянсу напрацюємо конкретні вимоги, які має виконати Україна. Вони стосуватимуться військового, економічного, політичного секторів. Проте для кожного кандидата на вступ вони різні.

Єнс Столтенберг звернувся до народних депутатів із трибуни Верховної Ради, процитувавши вірш Тараса Шевченка "Минають дні, минають ночі".

Зараз ви читаєте новину «"У НАТО беруть тих, хто туди стукається" - що Україна має зробити для членства в Альянсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути