пʼятниця, 25 вересня 2009 14:04

У Молдові - новий уряд

У Молдові - новий уряд
Парламент Молдови 25 вересня затвердив склад нового уряду на чолі з представником нової правлячої коаліції Владом Філатом. За це рішення проголосували всі 53 депутати, що входять до альянсу.

Кабінет міністрів прийме присягу 25 вересня о 14:00 за місцевим часом (14:00 за київським часом).

В новий уряд входять п"ять представників Ліберально-демократичної партії, по чотири представники Ліберальної та Демократичної партій, а також троє міністрів від Альянсу "Наша Молдова". Прем"єр-міністр, Влад Філат, керує Ліберально-демократичною партією.

Колишній уряд країни на чолі із Зінаїдою Гречаною (яку підтримувала комуністична партія, що перебувала при владі) пішов у відставку після недавніх парламентських виборів.

За підсумками виборів Партія комуністів республіки Молдова, що перебувала при владі протягом восьми років, позбулася більшості місць в парламенті. Лідерові ПКРМ Володимиру Вороніну довелося скласти з себе президентські повноваження. Виконуючим обов"язки президента став лідер Ліберальної партії Міхай Гімпу (він також був обраний спікером парламенту).

В президенти коаліція планує висунути керівника Демократичної партії Маріана Лупу. "Вже давно всім ясно, що президентом буде Лупу", - заявив Міхай Гімпу.

Маріан Лупу, нагадаємо, до недавнього часу був членом компартії, при правлінні комуністів він займав пост спікера парламенту. Політик відмежувався від ПКРМ незадовго до парламентських виборів. Комуністи звинуватили його в зраді і заявили, що при затвердженні нового президента кандидатуру Лупу не підтримають.

Згідно з законодавством Молдови, нагадаємо, президента обирають депутати парламенту. Новій парламентській коаліції не вистачає голосів, щоб затвердити свого кандидата (для цього необхіден, щонайменше, 61 голос). У випадку якщо голосування з цього питання провалиться двічі (якщо комуністи, що мають 48 мандатів з 101, відмовляться йти на поступки), парламент буде розпущений і будуть призначені дострокові вибори, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові - новий уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути