середа, 06 березня 2013 19:44

Біля могили Шевченка Янукович не промовив ні слова до людей
19

Фото: Фото: Захар Колісніченко

Президент Віктор Янукович приїхав у Канів покласти квіти до могили Тараса Шевченка на Чернечій горі. Вшанування вирішили провести раніше.

"Усі люди о 9 – 10 ходять, а він спеціально приїхав так, щоб від людей сховатися. Я туди не йду, не собака, щоб мене не пускали за кілометр, та шо там за три кілометра до гори. Що це за президент? Це не президент", - каже директор кафе "Бістро" в центрі Канева.

На стовпах по дорозі від центру до гори розвішані національні прапорці. У місті до приїзду президента зробили ремонт доріг. На обочинах ідеальна чистота: ні сміття, ні листя.

"Ще зранку якісь армяни латали", - каже 45-річна канівчанка Галина. Стоїть на зупинці. Чекає автобус у напрямку Чернечої гори.

"Та хіба це надовго? Нашо їх латати, якщо він вертольотом літає", - відповідає їй інша жінка.

О 10.00 площа під горою забита автобусами, на кількох напис "Шкільний". На зустріч з президентом сюди звезли студентів з бюджетних установ області. Дехто тримає транспаранти своїх районів, зокрема, Маньківський, Чигиринський. Над площею пролітає гелікоптер. Янукович спочатку прямує до Черкас, де відвідує Центр адміністративних послуг та діагностично-консультативний центр при Обласній лікарні.

У цей час біля музею шикують курсантів-пожежників, які утворюють живий коридор. На кожному кроці охоронці, працівники СБУ. Під стіною, поблизу службового входу спертий двометровий вінок з осоки, синіх та жовтих хризантем зі стрічкою "Великому Кобзареві від Президента України".

"Всі говорять про цей майданчик, а його ж ще при Ющенкові почали будувати, а цей тільки завершив, - каже генерал-"МНСник" до чоловіків у цивільному. Керує розстановкою курсантів. – Ще вчора мої курсанти тут все прибирали, ломами лід чистили".

Об 11.00 з мером Канева та директором Канівського музею повз могилу йде віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищеко. Оглядають берегову лінію. Об 11.40 приїжджає Анна Герман та члени Шевченківського комітету. Стають на майданчику під монументом. Комітетникам роздають по червоній гвоздиці, чиновникам – букети з 12 троянд.

Усіх гостей перевіряють металошукачем. Поруч, в одній з альтанок продають гарячі чай, каву та солодощі.

Янукович прибуває до Канева о 11.55. Кортеж під'їжджає до службового входу. Попереду йде президент, голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб, голова Черкаської облради Валерій Черняк. За ними – охоронці та ще кілька чиновників. Спочатку Януковича зустрічають короткими поодинокими оплесками, площею він проходить в тиші.

Спускається на майданчик, бере букет червоних троянд. Під "Думу" Шевченка у виконання хору ім. Г.Верьовки відбувається покладання квітів. Віктор Федорович кладе першим, деякий час стоїть мовчки, після нього кладуть решта.

Через декілька хвилин йдуть до музею на вручення Шевченківської премії. Із натовпу чути: "Це всьо?".

Янукович не виступив з промовою перед людьми, які зібралися біля могили Шевченка.

У музеї президент оглядає експозиції, особливу увагу звертає на розписані тарелі художника-лауреата Петра Печерного.

"Я вперше їх бачу. Дуже гарні", - робить Янукович митцеві комплімент.

На урочистому засіданні премію дають поету Леоніду Горлачу і режисеру Дмитру Богомазову. На гуманітарній раді обговорюють стан підготовки країни до відзначення 200-річчя Тараса Шевченка.

"Мене турбує, щоб всі рішення, які ми приймаємо, виконувалися. Головним виконавцем є кабінет міністрів. Тут присутній гуманітарний блок, нові обличчя - віце-прем'єр Костянтин Грищенко і міністр Леонід Новотхатько. Тому я просив би вас, що до 200-річчя Тараса Шевченка наступного року ми повинні зробити всі обсяги робіт, які заплановані. Мене хвилює байдужість та, яка сьогодні є в уряді. Не може такого бути. Я просив би вас включати у свій звіт всі документи, якщо можна і фотографії. Приходьте і показуйте мені, що робиться по кожному музею", - звернувся Янукович до міністрів.

Зараз ви читаєте новину «Біля могили Шевченка Янукович не промовив ні слова до людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

216

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути