понеділок, 14 листопада 2011 18:51

У мешканців Землі є 5 років, щоб запобігти кліматичній катастрофі

У мешканців Землі є 5 років, щоб запобігти кліматичній катастрофі

Згідно з дослідженням Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), людству залишилося всього п'ять років для того, щоб запобігти глобальній зміні клімату, пов'язаній з екстремальними погодними явищами.

З урахуванням поточних тенденцій підвищеного використання викопного палива через п'ять років настануть незворотні і потенційно катастрофічні зміни клімату, відзначають науковці, повідомляє CNet News.

На часі практично досягнута найвища планка глобального потепління в 2° С, після якої запобігти некерованим змінам клімату буде неможливо.

За даними кліматологів, без екстрених дій до 2017 року глобальні викиди вуглекислого газу електростанціями, заводами та іншими джерелами легко перетнуть позначку у 2° С.

Для задоволення потреб в енергії та запобігання кліматичній катастрофі, влади країн повинні поступово відходити від використання вуглеводневих видів викопного палива. Однак, на жаль, констатують вчені, рік у рік не видно кардинальних змін у співвідношенні безвуглецевої і вуглецевої енергетики, і це незважаючи на те, що використання вуглеводневої сировини з кожним роком ускладнюється зростанням його ціни і екологічними вимогами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA назвали дату реального кінця світу на Землі

У доповіді МЕА викладаються два сценарії майбутнього споживання енергії та викидів парникових газів. Перший включає існуючі обіцянки уряду щодо зниження викидів до 2035 року. Другий відповідає графіку зниження викидів вуглекислого газу до рівня концентрації менше 450 частин на мільйон, що приблизно відповідає потеплінню на 2° С. Для порівняння: поточний рівень складає близько 390 частин на мільйон.

Але навіть з урахуванням поточних зобов'язань кількість забруднення CO2 протягом найближчих 25 років складе три чверті від загальної кількість викидів з 1900 року і призведе до підвищення глобальної температури на 3,5° C з часів зазначеної вище дати.

Вчені також змоделювали наслідки потепління на 6 градусів і з'ясували, що це призведе до катастрофічних наслідків для біорізноманіття, сільського господарства та людських поселень: світ буде близький до діагнозу "непридатний для життя" через жорстоку посуху, повені, періоди сильної спеки і бурі.

Вчені відзначають, що темпи зростання глобальної температури лякають: протягом останнього століття вона зросла приблизно на 1°C, а до 2100 року може збільшитися ще на 5°С. Таким чином, за 200 років ми можемо перетворити наш "космічний оазис" у місце, де доведеться не жити, а виживати серед низки безперервних стихійних лих, констатують вчені.

Раніше повідомлялося, експерти ООН опублікували черговий прогноз кліматичних умов на планеті. На їхню думку, до 2030 року зміна клімату побічно призведе до смерті 1 млн осіб щорічно, а також збитків для світової економіки у розмірі 157 млрд доларів.

Зараз ви читаєте новину «У мешканців Землі є 5 років, щоб запобігти кліматичній катастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути