неділя, 18 квітня 2010 18:12

У Львові дивилися "Катинь" Анджея Вайди

У Львові дивилися "Катинь" Анджея Вайди

Два вихідних дні (у суботу та неділю) у Львові показували "Катинь", фільм польського режисера Анджея Вайди. Вхід був безкоштовний. У суботу показ відбувся у центральній книгарні "Є". Тут зібралося сотня людей, не вистачало місць для сидіння. Переважно прийшли чоловіки похилого віку, передає кореспондент Gazeta.Ua.

Годину тому завершився показ у музеї "Тюрма на Лонцького", який розташований у колишній тюрмі НКВС. Тривав фільм дві години. Зібралося 80 людей. Жінки у хустинах прийшли просто з церкви. У другому ряді в чорній вишиванці сидів письменник Роман Лубківський. Серед молоді - шестеро польських студентів.

- Я приїхала з Познані два дні тому, - каже після показу Долмара Грегоровіч, 27 років. - Ми привезли в Україну диск із фільмом Вайди, щоб українці знали правдиву історію. Але нам приємно, що і без нас його вже дивляться у Львові. Особливо важливо, щоб молоді люди знали правду про Катинь. І я дякую, що ви прийшли поспівчувати полякам у цей день, - дівчина плакала.

Фільм для показу надало Почесне консульство Республіки Польща у Львові. Показ у колишній тюрмі відбувся в холодному похмурому приміщенні з гратами на дверях та на вході. На сірих обдертих стінах збереглися сліди крові.

На першому поверсі тюрми упродовж трьох днів виставлено документальну виставку про трагедію у Катині. Це експозиція власного архіву львів"янина Романа Сидора, 78 років. Він є сином розстріляного у Катині Владислава Сидора. Роман був ув"язнений 1949-го в тюрму на Лонцького, за те, що розповідав, що батька у катині розстріляли енкаведисти.

- Добре, що нова польська влада визнає, що колись говорити було заборонено, - каже сивий чоловік на кріслі під вікном до свого сусіда. - Але ще не всю правду вони хочуть визнавати.

- А то, шо сталося під Смоленськом минулого тижня – то попередження полякам. Схаменіться, поляки, що ви говорите про Львів і Бандеру? Бандера вам не ворог. Ми вам брати, - упівголоса відповів співрозмовнику інший старший чоловік.

Зараз ви читаєте новину «У Львові дивилися "Катинь" Анджея Вайди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути