понеділок, 29 січня 2007 13:35

У кривавих обрядах шиїтів беруть участь і діти (ФОТО)
8

Діти іракських шиїтів також беруть участь у кривавих обрядах вшанування смерті імама Хусейна. Під час цих ритуалів, які тривають тиждень з 26 січня, шиїти б"ють себе ланцюгами. Зазвичай найкривавішим випробуванням для найбільш правовірних є десятий день місяця Мухаррам - день Ашура (28 січня).





На цей день, згідно з Кораном, припадає створення Небес, Землі, ангелів, першої людини - Адама. Кінець світу також наступить в день Ашура.



У цей пам"ятний день, в різні історичні епохи, аллах посилав десять благ десятьом пророкам (корабель Нуха (Ноя) причалив до гори Джуді після Потопу, народився пророк Ібрахим, піднеслися на небо пророки Іса і Ідріс, пророк Ібрахим врятувався від вогню язичників і т.д.).


День Ашура відзначають дотриманням 2-х або 3-денного посту (9-10-го, 10-11-го або 9-11-го числа місяця Мухаррам). Піст у цей день прийняв Мухаммед після свого переїзду з Мекки до Медіни. Пізніше, коли був встановлений обов"язковий піст у місяць рамадан, піст у день Ашура став добровільним, але бажаним у мусульман-суннітів.




У мусульман-шиїтів цей піст обов"язковий, оскільки день Ашура сбігся з головною датою релігійного календаря шиїта - вшанування пам"яті внука пророка Мухаммеда імама аль-Хусейна ібн Алі, який цього дня в 680 році н.е. загинув сметрю шахіда (борця за віру) в битві під Кербелі (місто за 110 км від Багдаду). Тоді разом з ним загинув його брат Аббас і їхні 70 сподвижників.





Після цих подій змістовна сторона 10-го дня місяця Мухаррам набула інше значення. Шиїти перші 10 днів місяця оплакують мученицьку смерть імама аль-Хусейна, протягом всього місяця проводять різні релігійні обряди, в процесі яких відтворюються в театральному імпровізованому представленні події дня Ашура.





Дехто з учасників б"ють себе кулаками, ланцюгами і кинджалами. На знак скорботи жінки постійно ридають: вважають, що сльози, пролиті в ці дні, є благословенними і виліковують від різних хвороб, тому їх навіть збирають в особливі ємкості слізники. У дворах мечетей або в спеціально відведених для цього місцях влаштовують збори з читанням оповідань про страждання імама Хусейна і його сподвижників.

У Марокко, Алжирі, Тунісі та Лівії день Ашура є традиційним народним святом, піст необов"язковий.

"Газета по-українськи"
Зараз ви читаєте новину «У кривавих обрядах шиїтів беруть участь і діти (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути