понеділок, 29 травня 2006 18:13

У Криму знайшли 900-кілограмову міну

У Севастополі в районі бухти Очеретяна 27 травня була виявлена 900-кілограмова міна часів Великої Вітчизняної війни.

Сьогодні голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Іванов заявив, що попередньо це авіаційна донна магнітна міна часів війни, вагою 900 кілограмів, із 700-кілограмовою вибуховою речовиною.

За інформацією Іванова, в міській державній адміністрації уже відбулася нарада за участю відповідних фахівців "у зв"язку з тим, що ми повинні ухвалити рішення: або про припинення мореплавання в цьому районі, або поки що залишити його (мореплавання), обмеживши лише конкретні ділянки".

Як сказав губернатор, "проблема дуже серйозна, я не хотів би, щоб до неї поставилися як до рядової події. Приблизно така ж міна раніше уже була виявлена (в кінці зими 2004 року). Коли її підірвали на полігоні, то від автомобіля, на шасі якого вона була, змогли відшукати лише одне колесо. Радіус ураження у неї приблизно 1,5 кілометра.

Найстрашніше, що вибух може статися з моменту початку її першого буксирування.

За словами Іванова, міна лежить на глибині 8 метрів, і те, що вона з якоїсь причини не розірвалася, "мабуть, свідчить про те, що коли її скидали, була пошкоджена якась її частина, і вона практично затонула, і, швидше за все, пошкоджена від удару, тому що скинена ця міна без парашута".

Він додав, що "в цьому районі працювали і продовжують дотепер працювати судна, і, слава богу, що вона не дала про себе знати".

За його словами, "попередні спроби отримати інформацію з Німеччини - у зв"язку з тим, що міна німецького виробництва - давали одну відповідь: розмінувати неможливо, потрібно ліквідувати. Тому і нинішній план будуватиметься таким же чином. Спочатку буде спроба на понтонах підвести її, і в підводному стані, на буксирувальному тросі вивести її в те місце, яке буде зручним для її ліквідації. Чому я говорю про місце, тому що та зона напхана залишками торпед часів радянського періоду".

Як також повідомив голова міськдержадміністрацію, "планом передбачено, що ми обов"язково будемо відселяти на цей період громадян із зони ураження. Але більш докладно повідомляти про те, як все це відбуватиметься, ми будемо готові вранці".

Іванов додав, що фахівці спускалися у воду, фотографували її (міну), але через те, що міни ці різні, ручної зборки, завжди відрізняються одна від одної, точно назвати її марку неможливо. Сьогодні ж, за його словами, закінчується дослідження морського дна, куди міну планують відбуксирувати для ліквідації, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «У Криму знайшли 900-кілограмову міну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути