пʼятниця, 07 вересня 2012 17:35

У Криму проросійські активісти вимагають відмінити статус державної мови для української

Активісти Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" пікетували Міністерство освіти і науки автономії з вимогою позбавити українську мову статусу державної. Пікетники зібралися під стінами міністерства з російськими триколорами, тримаючи також у руках плакати "Скасувати українську мову через непотрібність", "Геть" державну мову"!", "Українській мові - статус регіональної в Галичині", - передає НР2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За новими держстандартами іноземну мову школярі вчитимуть з 1 класу - Табачник

Виступаючі в ході акції зазначили, що Закон "Про основи державної мовної політики" жодним чином не захищає права росіян, а скоріше їх реально утискає. Документ на їхню думку знижує статус російської з мови міжнаціонального спілкування до регіональної мови і вперше за весь час існування незалежної України класифікує його, як мова національної меншини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клюєв "мовний" закон проігнорував, а Кабмін досі не може знайти перекладача на ідиш - Москаль

Активісти "фронту" вважають, що для вирішення мовних проблем на Україні цілком доречно буде звернутися до досвіду Сполучених Штатів Америки, де взагалі немає державної мови. У зв'язку з цим Народний фронт "Севастополь-Крим-Росія" пропонує позбавити українську статусу державної мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці – патріоти не держави, а території

У той же час, вони зажадали від Міністерства освіти Криму скасувати обов'язкове вивчення української мови в навчальних закладах автономії і використовувати українську в навчальному процесі тільки за бажанням учнів і за згодою їх батьків. З цією метою можуть бути організовані факультативні курси, а також задіяний ефективний механізм недільних шкіл, вважають пікетники.

Зараз ви читаєте новину «У Криму проросійські активісти вимагають відмінити статус державної мови для української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути