Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2007 08:19

У Каспійському морі 400 тюленів загинули через теплу погоду

C 31 березня на побережжі Каспійського моря в Казахстані виявили 363 мертвих тюленів. За попередніми даними, причиною загибелі тварин стали несприятливі погодні умови. Про це повідомляє МНС Казахстану.

"До 20 лютого поточного року велика частина Північно-східного Каспію не була покрита льодом, що могло негативно позначитися на популяції тюленів", - йдеться в прес-релізі міністерства. З 21-22 лютого у зв"язку з настанням морозів лід покрив всю північну частину моря, проте через теплу погоду до 20 березня він повністю розтанув, що могло несприятливо позначитися на стані приплоду.

Попередні дослідження внутрішніх органів мертвих тюленів не виявили підвищеного вмісту солей важких металів і наявності пестицидів, в морській воді в районі масової гибелі тварин не виявлено нафтопродуктів. Як заявив міністр охорони навколишнього середовища Казахстану Нурлан Іскаков, точні причини загибелі тварин зараз встановлює спеціальна міжвідомча комісія, на це може знадобитися близько двох тижнів.

Міністр повідомив, що вже розпорядився відмінити "розміщення будь-яких відходів від будь-яких видів буріння на шельфі Каспійського моря". Зараз, за його словами, на шельфі Каспію діє принцип "нульового скидання".

Каражамбас і Каламкас - крупні нафтові родовища на побережжі Каспійського моря на заході Казахстану, інтенсивний нафтовидобуток на яких проводиться більше 25 років.

У 2000 році на каспійському побережжі в Мангістауській області загинуло близько 10,5 тисяч тюленів. Причиною їх загибелі назвали хронічний токсикоз. Декілька років через біологічні особливості в організмі тварин накопичувалися нафтові токсини і сільськогосподарські пестициди, що призвело до різкого падіння імунітету тюленів і схильності їх до інфекційних захворювань, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «У Каспійському морі 400 тюленів загинули через теплу погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути