четвер, 02 липня 2009 13:24

У Хусейна не було зброї масового знищення

У Хусейна не було зброї масового знищення

Федеральне бюро розслідувань США розсекретило протоколи допитів колишнього президента Іраку Саддама Хусейна. Зокрема, скинений іракський лідер під час допитів стверджував, що зважився на конфлікт із Заходом через загрозу з боку Ірану. Саме побоюючись показати слабкість своєї країни в можливому протистоянні з Іраном, Саддам змусив світову спільноту повірити, що у нього є зброя масового знищення.

Раніше, в 2008 році, про цю заяву Саддама розповів представник ФБР Джордж Піро, який розмовляв з ним. В середу, 1 липня, протоколи 20 формальних допитів і записи п"яти "випадкових розмов" з Саддамом було розсекречено за запитом, який направила у ФБР неурядова організація "Архів національної безпеки" (National Security Archive). Всі протоколи відносяться до 2004 року.

Як стверджував Саддам, він був настільки сильно стурбований "фанатичним" керівництвом Ірану, що навіть планував піти на угоду про безпеку США, яка дозволила б Іраку захиститись від східного сусіда. Саддам також розповів, що вважав фанатиком лідера "Аль-Каїди" Осаму бен Ладена і сторонився якої-небудь співпраці з його послідовниками.

Розв"язавши війну проти Іраку в 2003 році, адміністрація американського президента Джорджа Буша мотивувала цей крок тим, що уряд Саддама має в своєму розпорядженні зброю масового знищення і співпрацює з терористами, які атакували Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня 2001 року. Виявити зброю масового знищення в Іраку згодом так і не вдалося, не підтвердились і ствердження про співпрацю Багдада і "Аль-Каїди".

Після падіння Багдада Саддам Хусейн зник, але в грудні 2003 року американським військовим вдалося знайти його і узяти в полон. Екс-президента звинуватили в злочинах проти людства, засудили і 30 грудня 2006 року стратили через повішення, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Хусейна не було зброї масового знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути