пʼятниця, 21 січня 2011 16:36

У Франції відкрили будинок - "капсулу часу" (ФОТО)
9

Фото: Фото: ВВС

У французькому Мулені відкрився будинок, що залишався недоторканим протягом ста років.

Його останній власник Луї Манті помер в 1905 році. Він заповідав особняк місту за умови, що той стане музеєм. На реставрацію пішло п'ять років і € 3,5 млн.

Манті народився в 1851 році і до 42 років був простим чиновником, поки не отримав солідний спадок. Це дало змогу йому залишити службу і присвятити останні роки життя мистецтвам і насолодам.

Перш за все він розпорядився побудувати новий будинок у центрі Мулена на місці палацу герцогів Бурбонских. Місто колись було столицею їхніх володінь. Особняк швидко наповнювався гобеленами, живописом і керамікою. На верхньому поверсі Манті влаштував музей єгипетських старожитностей, неолітичних масляних ламп, доісторичних знарядь праці, а також середньовічних замків і ключів. У цілому будівля перетворилася на "капсулу часу". там і багата обстановка в стилі "фін-де-с'єкль", археологічні дива, масонська атрибутика, колекція пташиних опудал, останні на той момент технічні досягнення на зразок електрики і змивного унітазу.

У заповіті зазначено лише про те, що через сто років будинок повинен стати музеєм. Але, всупереч міській легенді, там нічого не зазначено про те, що весь цей час йому судилося простояти опечатаним. Просто владі було не до особняка.

Якби через століття будинок не став музеєм, він перейшов би в руки прямої спадкоємиці - Ізабель де Шаваньяк. Але у неї не було жодного бажання оскаржувати заповіт. Навпаки, вона пригрозила владі, що відбере особняк у міста, якщо чиновники не займуться нарешті створенням музею. Тільки після цього вони заворушилися - знайшли гроші і приступили до реставрації.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У Франції відкрили будинок - "капсулу часу" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути