вівторок, 23 березня 2010 09:57

У Данії створили найрозумніший будинок

У Данії створили найрозумніший будинок

У Данії архітектори представили найрозумніший і найбільш екологічний будинок. Він сам керує системою опалення та водопостачання, вмикає світло, відкриває вікна і навіть будить господаря вранці і варить каву. Щоправда, про ціну такого будинку майбутнього розробники не розповіли.

Турбота про екологію в Данії - національна програма. На дослідження з цієї теми держава не шкодує коштів. Рік тому університет Копенгагена запропонував побудувати в центрі столиці найчистіший у світі будинок. 37 мільйонів крон (близько 5,5 мільйона євро) виділили за тиждень. Ця будівля - апогей природоохоронних технологій. Завдяки сонячним батареям та облицюванню з карбонових щитів будинок акумулює більше електрики, ніж йому необхідно.

"Колектори працюють навіть у дощ, так що обсяг енергії, яка накопичується, значно перевищує наші потреби, і ми продаємо її місцевій електростанції", - говорить Лоне Файфер, керівник проекту Green Light House.

Це дійсно розумний будинок, всіма діями керує комп"ютер. Повітря дуже сухе - автоматична система включає іонізатор, у будинку дуже жарко - машина розраховує, з якого боку віє вітер і, де потрібно, відкриває вікно. Особлива увага приділяється сонцю.

"У цьому будинку створена спеціальна програма денного освітлення. Датчики, встановлені на зовнішній поверхні будівлі, розраховують рух сонця, а комп"ютер - закриває і відкриває вікна, щоб всередині була максимальна кількість освітлення", - розповідає Лоне Файфер.

Втім, ціна передових технологій вельми висока. На запитання про вартість утримання та ремонту творці не відповіли Лише зазначили, що концептуальні проекти завжди збиткові. Це інвестиції на перспективу - років через 10 подібні будівлі будуть повсюдни і повинні стати житловими.

Вести

Зараз ви читаєте новину «У Данії створили найрозумніший будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути