вівторок, 11 серпня 2009 10:48

У Чернівцях помер класик єврейської літератури Йосиф Бург

10 серпня на 98-му році життя у Чернівцях помер класик єврейської літератури Йосиф Бург.

Прощалася з Й.Бургом буковинська громада у приміщенні Єврейського народного дому. За національною традицією, поховали письменника цього ж дня на Центральному кладовищі на Алеї почесних громадян Чернівців.

Попрощатися з патріархом єврейської літератури прийшли керівники міста і Чернівецької області, представники єврейської громади, творча інтелігенція.

Й.Бург народився 30 травня 1912 року в одному з центрів хасидизму на Буковині – містечку Вижниці. Закінчив факультет німецької філології Віденського університету.

З 1934 року Й.Бург редагував у Чернівцях єврейську газету "Черновіцер блетер" ("Чернівецькі листки"), яка була закрита румунською владою у 1937 році. Наприкінці 30-х – початку 40-х вийшли друком його перші твори на ідиш.

З кінця 80-х років Й.Бург активно включився у відродження життя єврейської громади Чернівців. Він очолив Товариство єврейської культури ім. Штейнбарга. Наприкінці 1990 року товариство почало видавати закриту у 1937 році газету "Чернівецькі листки". Її редактором знову став Й.Бург.

Збірки новел Й.Бурга "Над Черемошем", "Отрута". "Життя продовжується", "Перегук часів", "Припізніле відлуння", "Квіти і сльози" окремими виданнями виходили у ФРН, Австрії, Ізраїлі, Італії, перекладені майже на всі європейські мови.

До свого 95-річного ювілею письменник видав книги – "Дев"ять" німецькою мовою і "Зустрічі" на ідиш.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Чернівцях помер класик єврейської літератури Йосиф Бург». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути