Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2020 12:12

У Черкаси привезуть токсичні пестициди з усієї України

  Загалом в Україні зберігається 8,5 тис. т. заборонених та непотрібних пестицидів
Загалом в Україні зберігається 8,5 тис. т. заборонених та непотрібних пестицидів

Компанія UKRAVIT готується розпочати утилізацію небезпечних пестицидів, що накопичилися в Україні. Пестициди з могильників та старих хімічних складів, що розкидані по всій державі, тепер поїдуть у Черкаси на ТОВ "Фабрика агрохімікатів".

На підприємстві, яким керує Віталій Ільченко, уже встановили обладнання для переробки небезпечних відходів. Наступний крок – транспортування пестицидів до Черкас і початок їхньої утилізації.

Очікується, що першими до Черкас прибудуть пестициди із Вінницької області, з селища Джурин. Тут знаходиться найбільший у Європі могильник отрутохімікатів, де зберігається 2,1 тис. т. Через що його ще називають "другим Чорнобилем". Загалом в Україні зберігається 8,5 тис. т. заборонених та непотрібних пестицидів.

Ільченко, що нині балотується на посаду міського голови Черкас, вже назвав фейком інформацію про переробку пестицидів. Однак ніяк не прокоментував повідомлення про виграш тендеру на переробку, що вже було розміщено на сайті підприємства UKRAVIT.

"Це буде повноцінна виробнича лінія з переробки холодильних, морозильних камер і кондиціонерів, а також інсинераторна піч, – пише сайт UKRAVIT. – А зважаючи на те, що високі температури, необхідні для спалювання фреону, підходять і для утилізації непридатних для використання пестицидів, UKRAVIT першим в Україні почне утилізувати небезпечні речовини".

Досі Україна не мала потужностей для утилізації пестицидів. Їх відправляли в Францію або Швейцарію, де встановлене найбільш безпечне в світі обладнання. Тепер про свої наміри заявив UKRAVIT. Саме він стане монополістом на ринку України й цілком може претендувати на ринки сусідніх держав, які не мають технології переробки цієї отрути.

  Загалом в Україні зберігається 8,5 тис. т. заборонених та непотрібних пестицидів
Загалом в Україні зберігається 8,5 тис. т. заборонених та непотрібних пестицидів

На сайті компанії UKRAVIT також нічого не йдеться про кількість пестицидів, які збираються утилізувати, і спосіб їх транспортування до Черкас.

Пестициди провокують рак

В сільському господарстві застосовується близько 250 найменувань хімічних засобів. Найчисельнішу групу складають засоби захисту рослин. Отрутохімікати, які входять до її складу, можуть включати неорганічні сполуки ртуті, свинцю, миш'яку та інших токсичних елементів.

Пестициди належать до особливо небезпечних канцерогенних сполук, що сприяють появі злоякісних пухлин, ушкодженню печінки, а також негативно впливають на ембріони у перші місяці вагітності. Саме ці речовини разом з іншими продуктами хімічної промисловості знайшли в тканинах молочних залоз, уражених онкологією.

Зараз ви читаєте новину «У Черкаси привезуть токсичні пестициди з усієї України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути