четвер, 23 квітня 2009 15:53

У БЮТ планують вчетверо зменшити дорожні штрафи

У БЮТ планують вчетверо зменшити дорожні штрафи

У Верховній раді зареєстровано законопроект, що передбачає зниження штрафів за порушення правил дорожнього руху в середньому в чотири рази.

Документ на розгляд парламенту внесли народні депутати від БЮТ Святослав Олійник, Андрій Портнов, Вадим Коротюк і Юрій Трегубов.

Проектом закону пропонується привести розміри штрафів за порушення правил на дорогах у відповідність до Кримінального кодексу, згідно з яким адміністративні штрафи не повинні перевищувати розміру мінімального кримінального штрафу.

Крім того, законопроект передбачає законодавчу заборону співробітникам ДАІ спрямовувати свою діяльність на "фіксацію якомога більшої кількості правопорушень, як це найчастіше відбувається на сьогоднішній день". Головною функцією Державтоінспекції, на переконання депутатів, є забезпечення безпеки дорожнього руху, а не штрафування порушників.

З огляду на це, БЮТівці пропонують заборонити працівникам ДАІ патрулювати ділянки ближче 200 метрів від дорожніх знаків, що вказують на початок населеного пункту, обмеження швидкісного режиму тощо, приховувати із зони видимості патрульний автомобіль і зупиняти транспортні засоби для перевірки документів (окрім випадків обґрунтованої підозри у здійсненні водієм правопорушення).

Законопроект також унеможливлює автоматичне штрафування за допомогою пристрою "Візир". Зокрема, його пропонується залишити лише як одну з підстав для складання протоколів.

Свою ініціативу парламентарі обґрунтовують тим, що істотне підвищення санкцій за порушення правил дорожнього руху стало невиправданим, оскільки нові штрафи не відповідають матеріальному становищу більшості водіїв. Крім того, нові штрафи є більшими, ніж стягнення, передбачені Кримінальним кодексом за скоєння злочинів.

В разі, якщо запропонований БЮТ законопроект набуде чинності, штраф за перевищення швидкості на дорозі становитиме від 68 до 102 гривень замість сьогоднішніх 255-340 гривень.

За порушення правил проїзду перехресть і проїзд на червоне світло водій, в разі ухвалення нового закону, заплатить від 119 до 136 гривень (сьогодні – штраф 510-680 гривень), а за водіння в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп"яніння - від 425 до 510 гривень, або вилучення прав замість нинішнього штрафу в 2550-3400 гривень.

На думку авторів законопроекту, ухвалення Радою запропонованих змін дозволить підвищити рівень захисту прав учасників дорожнього руху, а також приведе санкції за порушення правил руху у відповідність з матеріальним становищем водіїв і рівнем розвитку дорожньої інфраструктури в Україні.

Нагадаємо, нові штрафи за порушення правил руху на українських дорогах були запроваджені у листопаді минулого року. Вони в кілька разів вищі за попередні, мінімальна плата за порушення правил руху становить 51 гривню, а максимальна - 3400 гривень.

В середньому штрафи становлять 85-100 гривень. Зокрема, за проїзд на заборонений сигнал світлофора водії тепер платять 170-204 гривні. Вже за перший день дії нових штрафів вони принесли бюджету мільйон гривень, а за три місяці 2009 року - майже 60 мільйонів гривень.

Крім того, в Державтоінспекції констатували, що жорсткі матеріальні покарання суттєво зменшили рівень смертності на дорогах.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «У БЮТ планують вчетверо зменшити дорожні штрафи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути