Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2008 12:58

У Бішкеку спалили чучело Джорджа Буша

Глава киргизького руху "Жоомарт" Нурлан Мотуєв спалив в Бішкеку чучело президента США Джорджа Буша. Також Мотуєвим був спалений американський прапор.

Таким чином глава "Жоомарт" виразив протест проти розміщення в Киргизії авіаційної бази "Манас", що належить антитерористичній коаліції. Мотуєв пояснив свою неприязнь до коаліції тим, що "вони бомблять мусульманські країни: Афганістан, Ірак". Рух "Жоомарт" має намір почати збір підписів за те, щоб прибрати авіабазу з території країни. Підписи будуть передані президентові Киргизії, повідомляє "Лента.ру".

Проведення акції, в ході якої були спалені символи США, було узгоджене з властями міста. Авіабаза "Манас", проти якої виступає рух "Жоомарт", розміщується в Киргизії з 2001 року. 17 жовтня 2008 року вдова убитого в 2006 році охоронцем бази громадянина Киргизії Олександра Іванова оголосила про намір вимагати закриття бази в судовому порядку.

Нурлан Мотуєв в Киргизії відомий під прізвиськом "вугільний король". Незабаром після "тюльпанової революції" 2005 року він захопив родовище кам"яного вугілля в Джумгальському районі Киргизії і близько року тримав район під своїм контролем. У 2007 році правоохоронні органи звинуватили Мотуєва в розкраданні, самоправстві і зберіганні зброї. Проте незабаром справа була закрита у зв"язку з відсутністю складу злочину. Дружина і діти Мотуєва в даний час знаходяться на території США і є американськими громадянами. Самому лідерові "Жоомарт" заборонено в"їжджати на територію Сполучених Штатів, оскільки кілька років тому він був звідти висланий.

Зараз ви читаєте новину «У Бішкеку спалили чучело Джорджа Буша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути