Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2024 08:57

У Білорусі споруджують військове містечко біля кордону з Україною: експерт оцінив загрози

У Білорусі споруджують військове містечко біля кордону з Україною: експерт оцінив загрози
Білорусь будує військове містечко біля українського кордону. Фото: armyinform.com.ua

У Білорусі будують військове містечко за 40 км від кордону з Україною.

Це пов'язано із тим, що РФ готується до нової хвилі мобілізації. Вона буде ще більшою, ніж 2022 року. Про це в інтерв'ю TSN.UA розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Перша черга будівництва військового містечка в Білорусі має бути завершена в березні 2024 року.

За словами Коваленка, Білорусь вже давно відіграє роль майданчика для інформаційно-психологічної спецоперації РФ проти України. У першу чергу мілітарного порядку, тобто яка становить загрозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вагнерівці" продовжують тренувати білоруських військових - ISW

"Саме тому ми на північному плацдармі укріплювали наші рубежі. Генерал Наєв, наприклад, регулярно демонструє, наскільки ці рубежі укріплюються, і що в нас є захист з північного напрямку. А в іншому Білорусь - це маріонетка, яка використовується Росією станом на сьогодні як майданчик. Не тільки для інформаційно-психологічних операцій, а також для майбутньої підготовки своїх мобілізованих, що відбувалося в 2022 році та навіть у 2023 у першому кварталі", - сказав Коваленко.

Він нагадав, що саме на території Білорусі Росія готувала своїх мобілізованих, яких в рамках так званої часткової мобілізації було призвано до лав окупаційних військ.

"Після закінчення так званих виборів президента Росії, там розпочнеться нова хвиля мобілізації. Але вона буде значно більша, аніж та часткова мобілізація, яку ми могли спостерігати наприкінці вересня 2022 року. І Росії потрібні, відповідно, якісь потужності для підготовки цих мобілізованих. Бо якщо ти відправляєш якогось там середньостатистичного, я не знаю, програміста з Магадану в зону бойових дій без відповідної підготовки, то це - живе м'ясо. Якщо тобі потрібно живе м'ясо, а в більшості своєму росіяни саме так і потрібні Путіну, то їх можна так використовувати", - зазначив Коваленко.

Однак, за його словами, Росії потрібне формування нових підрозділів, відновлення боєздатності, ротація. Водночас загарбники намагаються не втратити ті позиції, які вони зараз контролюють.

"І в перспективі ще отримання нових позицій, тобто просування під час наступу. Отже, якась частина від мобілізованих буде відправлятися на підготовку. А ця частина, якщо ми говоримо про мобілізацію 500 тисяч, чи може вона повністю бути підготовленою на території Російської Федерації? Ні, такого ресурсу там немає", - розповів Коваленко.

За його словами, на території РФ нині немає такої кількості полігонів, військових частин, казарм, які могли б розмістити таке угруповання.

"Тому, відповідно, Білорусь буде використовуватись саме для цього. Для підготовки росіян під час їхньої нової хвилі мобілізації. І тому після так званих виборів президента Російської Федерації ми побачимо, як до Білорусі будуть прямувати нові ешелони з особовим складом для розміщення та підготовки", - додав Коваленко.

Однак, за його словами, близьке розташування військового містечка до кордону не може бути пов'язано із якимись загрозами для України.

Військове містечко зводять біля кордону з Україною у Гомельській області Білорусі. Будівництво може бути пов'язане з заявами самопроголошеного президента Олександра Лукашенка у травні 2022 року. Тоді він оголосив про створення в збройних силах "Південного оперативного командування".

Будівництво відбувається на території кількох колишніх дитячих таборів.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі споруджують військове містечко біля кордону з Україною: експерт оцінив загрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути