четвер, 29 червня 2017 19:56

Турчинов розповів як поширився небезпечний комп'ютерний вірус

Турчинов розповів як поширився небезпечний комп'ютерний вірус
Під час засідання було проаналізовано останню найпотужнішу кібератаку на інформаційні системи підприємств і відомств України, яка почалася 27 червня. Фото: Уніан

Під час засідання було проаналізовано останню найпотужнішу кібератаку на інформаційні системи підприємств і відомств України, яка почалася 27 червня.

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

"Поширення цього комп'ютерного вірусу та аналіз злому інформаційних систем дає нам можливість говорити, що це складова гібридної війни, яку веде проти нас Російська Федерація", - зазначив секретар.

За словами Турчинова, вже можна говорити, як поширювалася кібератака: "Насамперед це відбувалося за рахунок системи оновлення програмного забезпечення бухгалтерської звітності та документообігу. Також був задіяний хостинг-майданчик одного з Інтернет-провайдерів, до якого вже були питання в СБУ про співпрацю з російськими спецслужбами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні повідомляють про другу хакерську атаку

Він також додав, що активно використовувалися системи "сірого Інтернету", зокрема можливості VPN, ТОR та ін, які активно рекламуються на російських соціальних ресурсах, доступ до яких був заборонений рішенням РНБО.

Турчинов підкреслив, що багато державних установ постраждали через те, що системно не виконували рішення РНБО і доручення Національного координаційного центру кібербезпеки.

Вірус Petya.A вразив українські комп'ютери 27 червня. Першими під атаку потрапили кілька українських банків, різні державні та комерційні підприємства. Зокрема, комп'ютерні системи Укренерго, Київенерго, мережі заправних станцій WOG, сайт "Нафтогазу Україна", аеропорт "Бориспіль", Укртелеком, "Нова пошта", Ощадбанк та навіть Кабінет міністрів України.

Зараз ви читаєте новину «Турчинов розповів як поширився небезпечний комп'ютерний вірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути