Ексклюзиви
понеділок, 29 серпня 2022 06:30

Третій Спас та іменини мучеників: що відзначають у церкві 29 серпня

29 серпня православні віряни східного обряду відзначають післясвято Успіння Пресвятої Богородиці. А ще цього дня святкують так званий "третій Спас".

Назва свята пов'язана з перенесенням Нерукотворного Образу Христа з міста Едесси до Константинополя 944 року. Нерукотворний Образ називають також мандиліоном.

Автор: cerkva.te.ua
  Нерукотворний образ Христа з клеймами історії Мандиліона на окладі. Візантія, близько 1362 року
Нерукотворний образ Христа з клеймами історії Мандиліона на окладі. Візантія, близько 1362 року

Згідно зі Священним Переданням, після Хрещення в Йордані Ісус творив багато великих чудес. Слава про Христові чуда дійшла аж до Месопотамії. Хворий на проказу цар Авгар послав до Ісуса свого художника з проханням, щоб Христос прийшов до Едеси та вилікував його. Коли б Ісус не зміг прийти, то просив, щоб художник хоч намалював його портрет.

Митець намагався намалювати Ісуса, але не зміг, бо Христове лице сяяло потужним світлом. Тоді Ісус попросив принести води та убрус - шматок полотна. Умив обличчя та притулив до нього полотно. Коли ж відняв від лиця руки, на полотні чудесно залишився його образ.

Цей убрус з нерукотворним образом художник привіз Авгару, який одразу зцілився та навернувся зі своїми підданими до Христової віри.

Згодом цей образ помістили над воротами Едеси, щоб люди вшановували його. За правління грецького імператора Костянтина Багрянородного образ, при якому діялися численні чуда, був урочисто перенесений з Едеси до Царгорода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успіння Пресвятої Богородиці - останнє велике свято в церковному році

Сьогодні ж вшановують мученика Діомеда Тарсянина, лікаря. Народився в місті Тарсі в регіоні Кілікія. Сповідував християнство, за професією був лікарем. Багато подорожував, зцілював не лише тілесні, але й душевні хвороби. Коли лікар Діомид прийшов до міста Нікея, за наказом імператора Діоклетіяна його схопили та повезли в місто Нікомідію. Дорогою святий Діомид зійшов зійшов з воза, щоб помолитися, і помер. Сталося це у 298 році.

На доказ виконаного доручення імператорські вояки відрізали йому голову, але самі осліпли. Коли Діоклитиан наказав віднести голову назад до тіла, воїни виконали наказ та прозріли. Після цього і вони увірували в Христа.

Молитовно згадують сьогодні також преподобного Херимона Єгипетського, мученика великого болгарського князя Костянтина; Мучеників 33-х палестинських; преподобного Іоакима Осоговського; преподобного Герасима Кефалонського, Афонського; священномученика ієрея Олександра (Соколова); мученика Іакова (Гортинського); священномученика Стефана (Хітрова); преподобномученницю монахиню Анну (Єжову).

У першу неділю після Успіння Богородиці також вшановують ікону Божої Матері "Додання розуму". Цього року це перехідне свято припадає на 29 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Третій Спас та іменини мучеників: що відзначають у церкві 29 серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути