пʼятниця, 13 травня 2022 19:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Точиться внутрішня боротьба російських силовиків" – чому Росія планує псевдореферендум у Херсоні

"Точиться внутрішня боротьба російських силовиків" – чому Росія планує псевдореферендум у Херсоні
У Росії немає єдиної позиції, що робити із тимчасово захопленим Херсоном, наголошує Антон Кучухідзе. Фото: delo.ua

У Росії через військові поразки немає спільної позиції, що робити з тимчасово захопленою Херсонщиною. Новий псевдореферендум для Кремля значитиме посилення санкцій і військової підтримки України від світу. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Антон Кучухідзе.

"Імовірність так званого референдуму чи приєднання Херсона до Криму є. Але росіяни мають суперечки щодо кінцевого варіанту. Вони до того ж кілька тижнів не просуваються на новоствореній лінії фронту. Якщо росіяни реалізують один із цих сценарії, то одразу отримають черговий пакет санкцій. Ще більше посилиться військова підтримка України. Для внутрішнього електорату псевдореферендум може додати балів, але з погляду міжнародного співтовариства - призведе до посиленого тиску", - говорить Кучухідзе.

У Росії немає спільної позиції, що робити з тимчасово захопленим Херсоном, наголошує політолог.

"Точиться боротьба різних силових структур. Щось відбувається, але без тої радості, як орки хотіли б. Вони відчувають шалений тиск міжнародної коаліції, яку змогли сформувати український президент і дипломатія. Також росіяни відчувають санкції. Це все змушує Кремль задуматися, що робити. Навіть військове планування росіяни почали перебудовувати не до політичних бажань, а до реалій війни", - каже Кучухідзе.

Україна боротиметься за свої території навіть попри оголошення будь-яких референдумів, пояснює політолог.

"Ми маємо на це підтримку й США, і Британії. Ідеться не лише про повернення до стану 23 лютого, а про всі міжнародно визнані кордони з 1991-го. Нещодавно Китай заявив, що поважає територіальну цілісність України. Боротьба буде потужна", - пояснює Кучухідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пробити коридор до Маріуполя – це надважке завдання" - експерт

Світ, на відміну від 2014-го, не залишить без відповіді проведення такого псевдоплебісциту, каже політолог.

"З погляду міжнародного права будь-який російський референдум незаконний і несе загрозу територіальній цілісності України. Як із Кримом, коли росіянам вдалося гостре обговорення цього питання зняти з порядку денного, не буде. Зараз усе навпаки", - наголошує Кучухідзе.

11 травня стало відомо, що окупаційна "влада" Херсонської області має намір звернутися до президента Росії Володимира Путіна з проханням приєднати область до складу країни-агресорки.

Так званий керівник військово-цивільної адміністрації Кирило Стремоусов заявив, що "обійдуться без референдумів". Натомість буде єдиний "указ" на підставі звернення "керівництва ХНР".

Зараз ви читаєте новину «"Точиться внутрішня боротьба російських силовиків" – чому Росія планує псевдореферендум у Херсоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути