Ексклюзиви
пʼятниця, 19 червня 2009 12:29

Тимошенко планує збільшити імпорт газу до $1 млрд

Тимошенко планує збільшити імпорт газу до $1 млрд
"Цього місяця ми повинні заплатити 250 млн доларів, в наступному нам треба заплатити 1 млрд доларів", - сказала Тимошенко на нараді з питань розрахунків за газ в Києві в п"ятницю.

Згідно підписаним в січні цього року контрактам між "Нафтогазом України" і "Газпромом" ціна імпорту природного газу в другому кварталі знизилася до близько $271 за 1000 куб. м з $360 за 1000 куб. м в першому кварталі.

"Нафтогаз України" чекав її подальшого зниження орієнтовно до $202 за 1000 куб. м в третьому кварталі, проте з урахуванням зростання вартості нафти в останні місяці реальна ціна буде дещо вищою. З урахуванням цього імпорт в натуральних показниках в липні може зрости майже до 5 млрд куб. м з 0,92 млрд куб. м в червні.

Газпром раніше цього місяця кілька разів заявляв про різке зниження закупівель газу українською стороною. За його оцінками, об"єми імпорту в п"ять-сім разів менші в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і складають 25-35 млн куб. м на добу, що унеможливлює закачування газу в підземні сховища (ПСГ).

"Нафтогаз" не коментує цю інформацію. На думку українських експертів галузі, НАК з урахуванням вже накопичених запасів газу в ПСГ може понизити його закупівлі в червні, чекаючи зниження ціни в третьому кварталі.

Глава правління "Нафтогаза" Олег Дубина 5 червня повідомив, що закачування газу в ПСГ ведеться з 7 квітня і дочірні компанії НАК -- "Укртрансгаз" і "Черноморнафтогаз" вже накопичили в них понад 19 млрд куб. м.

Прем"єр України Юлія Тимошенко 15 червня заявила, що Україні необхідно до початку опалювального сезону збільшити запаси газу в ПХГ до 27 млрд куб. м і це буде зроблено.

Підписаний в січні контракт на постачання газу до України в 2009-2019 роках передбачає постачання в першому кварталі цього року 5 млрд куб. м, другому - 10, третьому, - 12 і четвертому - 12,5 млрд куб. м. Проте в першому кварталі об"єми закупівлі були в середньому на 50% нижче контрактних, в квітні-травні - на 30%.

Внутрішній видобуток природного газу в Україні складає близько 60 млн куб. м на добу. У травні "Нафтогаз" імпортував 2,376 млрд куб. м російського природного газу, або близько 76,6 млн куб. м на добу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко планує збільшити імпорт газу до $1 млрд ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути