вівторок, 25 січня 2011 14:56

Терористи підірвали символ путінської Росії - Іноземні ЗМІ про вибух у "Домодєдово"

Терористи підірвали символ путінської Росії - Іноземні ЗМІ про вибух у "Домодєдово"

Іноземна преса вмить відреагувала на теракт, що стався вчора в московському аеропорту "Домодєдово".

"Побудований як сучасний і безпечний аеропорт, який обслуговує внутрішні і закордонні рейси, "Домодєдово" став символом сучасної Росії за Володимира Путіна: відремонтовані, завантажені міжнародні повітряні ворота, прогресивний погляд на Росію. Можливо, з цієї причини він і став мішенню для тих, хто бореться за незалежність від Росії ... Якщо угрупування, пов'язані з Північним Кавказом, відповідальні за вибух в московському аеропорту, то короткострокова відповідь за допомогою військової сили ... може виявитися недостатньою", - пише британське видання The Guardian.

"Вибух в аеропорту ""Домодєдово" став новим актом насильства, джерелом якого можуть бути ... невеликі, тісно спаяні терористичні осередки, що діють на Північному Кавказі. Цей регіон через майже десять років після закінчення чеченської війни знову стає все більш неспокійним. Аналітики говорять про громадянську війну, що йде в тих краях, і іноді називають цей район "внутрішнім зарубіжжям" Росії".

"Вибух в "Домодєдово" стався за знайомим сценарієм, в якому терористи завжди вибирають найбільш вразливу ціль. Поряд з традиційними цілями - залякати російський народ і змусити його звинувачувати свою владу та служби безпеки у відсутності заходів захисту - з'явилася ще одна: подати сигнал іноземцям, що їздити до Росії небезпечно. Терористи цілком могли витягти для себе вигоду з рішення ФІФА про проведення чемпіонату світу 2018 року в Росії, а також з рішення Міжнародного олімпійського комітету провести зимові Олімпійські ігри 2014 року в Сочі ", - зазначено в американському виданні The National Interest.

"Реакція російської влади була передбачувана. У Москві і по всій країні посилили заходи безпеки, почалося кримінальне розслідування, було обіцяно помсту. Цілком можливо, що за кілька тижнів або місяців тих, хто спланував цей терористичний акт, вистежать і знищать, як це зробили з організаторами березневих вибухів у метро. Але ще до того, як це відбудеться, заходи безпеки знову поступово ослабнуть, пересічні москвичі оговтаються від шоку, і країна піде далі - до наступного разу", - продовжує видання.

"Хтось може зажадати продовження "заходів пильності та безпеки", ввівши нові обмеження на цілу низку речей - від мітингів опозиції до новин. Можна буде вельми результативно заткнути роти багатьом незгодним, наклеївши на них ярлик "пособників терористів". Такий підхід також вимагатиме проведення більш масштабних антитерористичних операцій на Північному Кавказі", - припустили журналісти The National Interest.

"Якщо російське керівництво піде звичайним шляхом, то теракт в "Домодєдово" цілком може призвести до посилення міжнаціональної напруженості в Росії. Антикавказькі настрої, які проявляються вже відкрито після безладів, які вібдулися нещодавно під стінами Кремля, можуть посилитися ще більше. А росіяни, які проживають на Північному Кавказі, будуть відчувати себе ще більш некомфортно. У Москви є всі підстави і причини для запобігання такому сценарію. Чи зможе вона це зробити - інше питання. Можновладці в Москві повинні щось робити. Але їм у жодному разі не можна піддаватися спокусі й використовувати терористичну загрозу в політичних цілях", - підсумувало видання.

За матеріалами: ИноСМИ

Зараз ви читаєте новину «Терористи підірвали символ путінської Росії - Іноземні ЗМІ про вибух у "Домодєдово"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути