субота, 15 грудня 2018 22:44

"Тепер матимемо незалежність духовну": як пройшов день на Софійській площі

  Люди чекали на оприлюдення іменні нового очільника УПЦ з 9-ї години ранку
Люди чекали на оприлюдення іменні нового очільника УПЦ з 9-ї години ранку

У суботу, 15 грудня, кілька тисяч людей з самого ранку зібралися на Софійській площі. Усі вони очікують оприлюднення імені нового очільника української помісної церкви. Рішення приймають на Об'єднавчому соборі в Софії Київській.

Зі сцени лунають проповіді та народні пісні. Зокрема, відома "Червона рута". Співають всі: пенсіонери, батьки с дітьми, студенти та військові.

Дехто хитає двометрові українські прапори в ритм музиці. Серед таких активістів і мешканці міста Добровиця Рівненської області.

"Якщо я українець, то до Томосу ставлюся з піднесеним настроєм і з повагою до тих всіх людей, які це зробили. Більш ніж триста років ніхто не намагався щось змінити, - каже 57-річний Валентин Довжик, передаючи прапор в руки своєму товаришу. – Друзі та родичі так само ставляться до цього. Більше сотні людей приїхало на цю подію з мого міста. Якщо вони їдуть, то думають про майбутнє. У нас в селі церква Московського патріархату. Я казав переходити на українську мову, але батюшка не хотів, мовляв "прийде час". Тепер він буде правити українською мовою. А зараз ми чекаємо на прийняття рішення, хто буде головою УПЦ".

В очікуванні й священики. Зібралося сотні людей в рясах. Чутно, як багато з них спілкуються з людьми про Бога. А дехто між собою ділиться думками про подію. Прийшли ті, хто підтримує прийняття Томосу.

Томос – це, свого роду, друга незалежність

"Я не можу сказати, кого бачу головою помісної церкви. Ми також чекаємо на прийняття рішення, - розповідає Gazeta.ua священик Київського патріархату Василь Руданець, 41 рік. Він та прихожани його церкви, які тримають в руках табличку "Івано-Франківська область", приїхали з селища Красноставці. – У нас в селі немає інших церков, окрім Київського патріархату. Тому для нас після надання автокефалії нічого не зміниться. Однак, Томос – це, свого роду, здобуття другої незалежності. У 1991-му отримали першу незалежність, а тепер матимемо незалежність духовну. Це більше, ніж навіть державна. Адже духовність є фундаментом державності. Саме тому Томос – це буде не менше свято у нашій країні, ніж проголошення державної незалежності. Це дуже велика подія, яку ми поки не оцінюємо належно. З часом, якщо не ми, то наші нащадки оцінять це по-справжньому".

Час від часу зі сцени лунає гасло "Слава Україні!", а тисячі голосів одночасно відповідають "Героям слава!". Серед них і ті справжні герої, котрі захищали країну на сході.

"Я хочу, щоб українці скоріше верталися до своєї мови. Служба в українській православній церкві має проводитися відповідною мовою. Коли люди будуть приходити в церкву і чути там українську мову, то скоріше до неї повернуться. В усіх європейських державах є свої церкви, - каже 60-річний Микола у військовій формі, поправляючи шапку з написом "Правий сектор". Він пенсіонер та доброволець на Донбасі в минулому. Чоловік разом з іншими активістами розтягує жовто-блакитне полотно.

Сутеніє. Проте людей на площі стає все більше. Про це свідчить також і зростаюча кількість піднятих вгору табличок з назвами областей, районів та церков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент показав фото з Об'єднавчого собору

І ось, о п'ятій годині вечора президент виходить на сцену разом із новим очільником православної церкви.

"Слава Богу! Слава Україні! Вітаю всіх зі створенням української помісної автокефальної православної церкви! – каже президент України Петро Порошенко, 53 роки.

В цей момент розривається шквал оплесків та радісних вигуків. Українці масово знімають на камери історичний момент. Тисячі людей з десяток разів кричать "Слава!".

Коли галас втих, президент назвав ім'я предстоятеля. Ним став єпископ УПЦ КП митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.

Стало відомо, як політики відреагували на Об'єднавчий собор.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер матимемо незалежність духовну": як пройшов день на Софійській площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути