четвер, 17 травня 2007 20:59

Татарського лідера часів нацистської окупації перепоховають в Криму

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сподівається, що жалобні заходи 18 травня - у 63-ю річницю депортації кримських татар із території півострова - пройдуть без провокацій.

Про це Джемілєв заявив сьогодні під час зустрічі з першим секретарем політичного відділу Посольства США в Україні Джорджем Кентом.

Лідер Меджлісу, зокрема, повідомив дипломату, що після закінчення жалобного всекримського мітингу кримських татар у Сімферополі відбудеться церемонія перепоховання в Бахчисараї праху "видатного державного діяча кримськотатарського народу" Едіге Киримала, останки якого сьогодні були привезені з Німеччини. "Сьогодні деякі кримські політики заявляли, що поховання на території Криму Киримала є протизаконним, - сказав Джемілєв, - але в зв`язку з цим і у нас тоді викликає обурення знаходження досі в Криму деяких пам`ятників так званих "радянських діячів". Що ж тепер воювати з могилами?".

Джемілєв також заявив, що, незважаючи на інформацію, про можливі провокації, які плануються окремими політичними силами в день поховання Киримала, все пройде спокійно, "враховуючи, що цей день є скорботним для багатьох народів Криму".

Як повідомлялося, з початку цього тижня в кримських ЗМІ мусується тема можливого поховання в Криму останків Киримала. Деякі ЗМІ зазначають, посилаючись на дані кримських істориків, що Киримал (Шинкевич) активно співпрацював з німецькими окупантами, в грудні 1941 року їздив до Берліна, де з членів кримськотатарської еміграції намагався створити національне представництво і домогтися від Гітлера створення татарської держави. В листопаді-грудні 1942 року був членом сімферопольського мусульманського комітету в окупованому Криму. В січні 1943 року офіційно визнаний нацистами як голова кримськотатарського національного центру. 17 березня 1945 року Киримал був визнаний урядом Третього рейху єдиним офіційним представником кримських татар. Після війни жив у Західній Німеччині, там і був похований, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Татарського лідера часів нацистської окупації перепоховають в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути