Ексклюзиви
понеділок, 02 листопада 2009 12:20

Тандем Медведєва і Путіна втрачає популярність

Тандем Медведєва і Путіна втрачає популярність

Соціологи відзначають зниження рейтингу правлячого тандему - президента Росії Дмитра Медведєва і прем"єр-міністра Володимира Путіна. Щоправда, фахівці відзначають, що воно все ж таки невелике. На думку експертів, незначне падіння рівня довіри росіян до лідерів країни викликане виборами і пов"язаними з ними скандалами, пише газета "Ведомости".

Як свідчать дані щотижневого опитування фонду "Громадська думка" (ФГД), в якому в кінці жовтня брали участь 2000 росіян з 44 регіонів, рівень довіри Медведєву впав з 62% (за даними 18 жовтня) до 56%. В середині жовтня Медведєву не довіряли 11%, тепер - 14%. Рейтинг Путіна впав з 72% до 66% - це найнижчі результати з часу призначення його прем"єром. Кількість тих, хто не довіряє Путіну, виросла з 9% до 12%.

На 4% впало число тих, хто вважає, що тандем добре справляється з управлінням країною. До 53% (на 4%) впав рейтинг "Єдиної Росії". А рейтинг КПРФ навпаки виріс з 8% до 10%.

Як вважає президент ФГД Олександр Ослон, падіння рейтингів правлячого тандему могли викликати скандали після виборів 11 жовтня.

Нагадаємо, що, за даними щомісячного опитування "Левада-центру", рейтинг Путіна і Медведєва впав, але тільки трохи. Фахівці центру, підводячи підсумки, заявляли, що рівень довіри до тандему як і раніше високий, не дивлячись на негативні наслідки кризи, які відмічаються в країні.

Згідно з даними опитування, 72% громадян Росії (менше на 3%, ніж в попередньому опитуванні) схвалили діяльність Медведєва на посаді президента РФ, при цьому 40% респондентів заявили, що повністю йому довіряють. Діяльність Путіна на посту прем"єр-міністра влаштовує 78% громадян (менше на 3%, ніж в попередньому опитуванні), довіряють йому 49% респондентів. В цілому діяльність російського уряду в умовах кризи схвалює 52% людей.

За даними "Левада-центру", не дивлячись на невеликі коливання рейтингу, все ж таки рівень довіри до влади громадян залишається стабільно високим в останні три місяці. Більше всього росіяни довіряють главі МНС Сергію Шойгу - свої голоси йому віддали 14% респондентів, лідера ЛДПР Володимира Жириновського підтримують 10% громадян, главі КПРФ Генадієві Зюганову симпатизують 9% респондентів.

Віце-прем"єрові Сергію Іванову і главі МЗС Сергію Лаврову довіряють по 6% опитаних, готові висловити свою довіру мерові Москви Юрієві Лужкову, губернаторам Санкт-Петербурга Валентині Матвієнко і Кемеровської області Аману Тулєєву всього по 5% респондентів. Не довіряють нікому з російських політиків 16% росіян.

Замдиректора "Левада-центру" Олексій Гражданкін пояснює невелике падіння рейтингів демаршем опозиції в парламенті, коли після виборів деякі фракції покинули засідання Держдуми. Опитування соціологічної служби проходило якраз в ті дні.

Як, у свою чергу, заявив співробітник адміністрації президента РФ, за рейтингом там стежать, проте не вважають, що невеликі коливання "сезонного характеру" (восени традиційно знижується оптимізм громадян) можуть бути приводом для заклопотаності.

Проте в прес-службі російського прем"єра все ж таки почали шукати причини падіння рейтингу шляхом вивчення виступів Путіна і заходів з його участю. В той же час в партії "Єдина Росія" пояснюють невелике зниження рейтингу статистичною похибкою.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Тандем Медведєва і Путіна втрачає популярність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути