Ексклюзиви
середа, 24 жовтня 2018 17:01

Таксисти виступили за спрощення процедури легалізації таксі

Таксисти виступили за спрощення процедури легалізації таксі
За останні роки влада неодноразово обіцяла спростити умови входу на ринок таксі та надати можливість людям працювати легально. Фото: Новое Время

У Києві відбувся круглий стіл на тему легалізації таксі. Приводом став оприлюднений урядом у жовтні законопроект "Про можливість конфісковувати автомобілі за таксування без ліцензії або за порушення ліцензійних умов". Закон надасть право конфісковувати транспортний засіб незалежно від того в чиїй власності перебуває автомобіль.

"У галузі таксі працює понад 200 тисяч перевізників та водіїв. Щоденно обслуговують майже 2 мільйони пасажирів. При цьому на сьогоднішньому ринку таксі безліч проблем - тіньовий оборот понад 40 млрд грн щорічно. Державний бюджет недоотримує понад 3 млрд грн на рік. Немає жодного захисту для пасажира в нелегальному таксі. А для того, щоб стати легальним таксистом і платити податки, потрібно витратити не менше 12 тис. грн і не один тиждень часу, бо процедура є досить складною", - каже Андрій Антонюк, Голова Правління ВГО "Українська таксомоторна асоціація".

За останні роки влада неодноразово обіцяла спростити умови входу на ринок таксі та надати можливість людям працювати легально.

"З приходом на ринок України Uber, Uklon легальний перевізник пропадає. Та кількість людей, яка працює легально потрапляє під дію нового законопроекту. Тепер навіть у легальних таксистів за елементарні порушення ліцензійних умов - прострочений техогляд чи відсутність таксометру - відбиратимуть машину. Середня вартість таксометру 7-10 тис. гривень, при поїздці їх майже не використовують, бо ціну називають при замовлені машини. При цьому жодний таксометр не внесений в Державний Реєстр засобів вимірювання техніки. Нам принципово, щоб податки платили усі. Компанії "Убер", "Уклон" є лише диспетчерами, під закон вони не потрапляють, відповідальність за безпеку пасажирів не несуть", - каже Андрій Корчинський, Голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України.

Учасники круглого столу закликали негайно доопрацювати законопроект. Ініціюють провести реформу ринку таксі, створити нормальні умови для перевізників, оновити таксопарк та почати реально захищати інтереси громадян. Для обговорення запросили представників влади та депутатів.

"Якщо люди хочуть працювати легально, то держава зобов'язана зробити все, щоб праця стала можливою. Не можна порушувати конкуренцію, потрібно забезпечити рівні умови для усіх. Безумовно, таксисти в некомфортному стані не можуть працювати, тоді потерпають всі - і держава, і пасажири, і таксисти. Немає нормальних умов надання послуг. Я готова обговорити це питання зі всіма керівниками фракцій, але цього недостатньо. Нам потрібен інший законопроект, який би дав можливість легко долучатись до цього бізнесу. Таксі є обличчям країни. Для будь-якої людини, яка приїжджає в Україну, перше, що вона бачить - це аеропорт Бориспіль і таксистів, - з цього вона складає свої враження про країну", - каже лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Таксисти склали відкритий лист до президента та уряду про проблеми у галузі таксі і підготовку всеукраїнського масштабного страйку таксистів України. Тимошенко підписала його у присутності таксистів та пообіцяла посприяти створенню нового законопроекту.

Зараз ви читаєте новину «Таксисти виступили за спрощення процедури легалізації таксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути