Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2011 12:26

Світла машина споживає менше палива - довели дослідники

Американські вчені з національної лабораторії Лоуренса в Берклі провели ряд експериментів і з'ясували - світла машина споживає менше палива й викидає менше шкідливих речовин.

Дослідники поставили на сонце чорний та сріблястий автомобілі - майже ідентичні чотирьохдверні седани Honda Civic 2009 року. Учені оцінили відбивну здатність непрозорих елементів кузова за шкалою від 0 до 1, і виявилось, що в чорної машини вона дорівнює 0,05, тоді як у сріблястої - 0,58.

Потім експериментатори пропустили кожен автомобіль, який стояв на сонці, через п'ять циклів. Кожен цикл означав годину з вимкненим кондиціонером і півгодини охолодження.

Дослідники встановили на "Сивик" терморезистори і безперервно вимірювали температуру даху, стелі, панелі приладів, лобового скла, сидінь, дверей, системи вентиляції, а також температуру повітря в салоні. Як повідомляють вчені, "на піку" дах чорного автомобіля був на цілих 25 °C гарячіший, ніж дах сріблястого, температура в салоні якого, до речі, була на 5-6 градусів нижчою.

На основі експериментальних вимірювань і аналізу з'ясувалось, що сріблястому "Сивику" потрібен на 13% менш потужний кондиціонер, передає TreeHugger.

У той же час біла або срібна фарба (з коефіцієнтом 0,60) в порівнянні з чорною роблять машину економічнішою на 0,21 л/100 км (1,9%), скорочують викиди CO2 на 4,9 г / км (1, 9%), а інших шкідливих речовин - на 0,67-0,8%.

Зараз ви читаєте новину «Світла машина споживає менше палива - довели дослідники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути