середа, 21 березня 2012 22:51

Сусіди боялися вітати Ліну Костенко з днем народження

Сусіди боялися вітати Ліну Костенко з днем народження

19 березня поетеса Ліна Костенко відсвяткувала 82-й день народження. Особисто привітати поетесу змогли хіба що рідня і найближчі друзі.

Сусіди, навіть які мешкають на одному поверсі, тримають дистанцію і говорити про знамениту сусідку не хочуть.

"Я її не бачив, я її не вітав. Вона мене не вітає, і я її теж. Мене задовбали за тих 30 років, що я тут живу", - сказав письменник Павло Щегельський.

Сусід письменниці поет Петро Осадчук каже, що не вітав, бо не хоче нав'язуватися.

"Вона часто ігнорує будь-які привітання, і я не хочу потрапити в список тих людей, які не бажані. Ліна Василівна дуже капризна людина. Я не хочу нав'язуватися, і ніколи нікому не нав'язувався. Якщо вітати і кланятися великим, вони подумають, що я від них чогось хочу. Я окремо люблю її творчість, маю її книжки. З задоволенням їх читаю, ще з часів юності. Бачимося не часто. Іноді, коли вона сходить вниз брати пошту, я чемно вітаюся. У Ліни Костенко в квартирі я ніколи не був. Ліна Костенко насамперед створена для того, щоб писати прекрасні поезії. Вона їх пише. А все інше не має значення", - розповів поет.

Не вітав особисто Ліну Костенко і колишній її сусід академік Микола Жулинський. Він надіслав поетесі телеграму від науковців Інституту літератури, який він очолює.

"Весняного вам настрою у день Вашого народження і на многії літа. Хай легко виборсується з-під тенет сумнівів і тривог образне слово під березневим ласкавим сонцем", - цитує текст телеграми. - Давно їй не дзвонив. Ліна Василівна дуже складна. Є люди, які користуються особливою її довірою. Можуть прийти і поспілкуватися. А є люди, які не наважуються до неї навіть телефонувати. Вона ніколи просто слухавку не бере. У неї автовідповідач. Може взяти, або може не взяти. Якщо в неї хороший настрій, то вона може говорити й півгодини, і годину. Не всі готові до такого тривалого марафону".

За словами Жулинського, на всі свята до ліни Костенко приїздять з Італії дочка Оксана і внучка Ярослава-Франческа Барв'єрі. Дівчина - напівіталійка - вважає Україну своєю Батьківщиною. Дуже схожа на Ліну Василівну в молодості - має сині очі і кучеряве русяве волосся.

"Багато що змінилося в її житті, коли помер її чоловік Василь Цвіркунов, людина надзвичайно благородна, яку вона дуже любила. Для Ліни Василівни це був великий удар в морально-психологічному плані, і вона багато часу проводить тепер в самотині. Навіть раніше Ліна Василівна бурно свої дні народження не святкувала, тільки в дуже тісному колі друзів і родини. Вона любить так. Знаю, що найкращим подарунком для себе вважає хорошу і гарно оформлену книжку", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Сусіди боялися вітати Ліну Костенко з днем народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути