Один з найпоширеніших способів, як вберегтися від похмілля та швидкого сп'яніння в святковий період — з'їсти жменю активованого вугілля перед тим як пити або вже після вживання алкоголю. Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чи насправді активоване вугілля може допомогти вберегтися від похмілля.
За словами експерта, метод і справді виглядає логічно, однак жодних наукових доказів немає. Про це Супрун написала на своїй сторінці в Facebook.
"Активоване вугілля може зв'язуватись з токсичними речовинами, але не усіма. Його часто застосовують в разі отруєння. Вугілля працює як своєрідна губка, що швидко всмоктує та зв'язує речовини, до прикладу, ліки або токсини. Через це токсичні речовини не встигають всмоктатись в шлунково-кишковий тракт, а згодом виводяться з організму природним шляхом", - зазначила медик.
Водночас Супрун розповіла про клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту при вживанні активованого вугілля.
"Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістера) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилась така сама як і без нього. Тобто по суті вживання вугілля нічого не змінює. Це відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно", - розповіла експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міф чи реальність: Супрун розповіла про метеозалежність
Супрун назвала більш дієві способи, які допоможуть зменшити шкоду від вживання алкоголю:
Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.
Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова їжа.
Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь в поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп'яніти. Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою.
"Пам'ятайте, що жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути — їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкоголю", - наголошує експерт.
Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун застерегла від вживання майонезу і розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.
Коментарі
1